”Veliča duša moja Gospodina”

Blagdan Velike Gospe svečano je proslavljen u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Dračevu. Za ovaj blagdan, župljani, a posebno mladi vjernici pod vodstvom svoga župnika don Ivice Borasa pripremali su se tjednima prije samog blagdana da što pobožnije i svečanije prožive dan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo.

 

Proslava ovog velikog blagdana počela je devetnicom u čast Blaženoj Gospi, na  kojoj su naši osnovci predvodili krunicu, a svečano nastavljena trodnevnicom obilježenom mnogobrojnim prelijepim događajima.

Prvu večer trodnevnice, svetu misu predvodio je don Ivan Perić iz župe sv. Mateja iz Mostara sa župnim zborom mladih “Benedikt” koji je svojom pjesmom uljepšao misno slavlje. Don Ivan je u svojoj propovjedi naglasio vjernost Blažene Djevice Marije pozivu kojeg je dobila od Boga, te pozvao vjernike da po uzoru na Blaženu Djevicu i oni budu vjerni svojoj Katoličkoj Crkvi. Nakon svete mise mladi iz župe Dračevo ugostili su prijatelje iz Mostara večerom i zajedničkim druženjem u župnoj dvorani.

Sljedeću večer trodnevnice, misno slavlje predvodio je don Josip Galić iz župe Srca Isusova iz Bijelog Polja sa župnim zborom. Svojom propovjedi don Josip se osvrnuo na današnje ruganje žrtvi, molitvi, djevičanstvu, te istakao Blaženu Djevicu Mariju kao najveći Božji dar koja je do kraja bila ustrajna i ponizna. Nakon svete mise priređen je zabavni kulturno vjerski program u crkvenom dvorištu na kojem su nastupila mnogobrojna kulturno umjetnička društva iz susjednih župa. Ovo svečano druženje otvorilo je svojom tradicionalnom pjesmom i plesom društvo domaćin Hrvatsko kulturno – umjetničko društvo „Luke” iz Višića. Svojom izvedbom počastili su nas te uljepšali ovu večer dragi susjedi i prijatelji Hkud „Drijeva” iz Gabele, Hkud „Studenčica“ iz Studenaca, Hkud „Zora” Gorica – Struge, Bosansko izvorno kolo iz Stoca i Hkud , Josip radnik” Domanovići.

Svojom igrom, plesom i pjesmom društva su počastila mnoštvo okupljenih ljubitelja folklora i narodnog plesa. Nakon kulturnih društava, ostatak noći okupljene  koji  su  se  gostili   uz  prepune  stolove,  zabavljali  su  mladi tamburaški sastav „Geraši” iz Višića.

Na zadnju večer trodnevnice, bila je organizirana i velika župna ispovijed na kojoj se ispovjedilo i pričestilo mnoštvo vjernika. Pri župnoj ispovjedi pomagali su susjedni župnici. Te večeri, Dračevo je ugostilo župu posvećenu Presvetom Trojstvu iz Gabela Polja, sa župnikom don Markom Kutlešom, te mladim zborom „Regina mundi”. U propovjedi se don Marko osvrnuo na današnje žene, majke i djevojke, na današnje značenje „bjeline” koju simbolizira Blažena Djevica Marija, nasuprot nemoralu i prljavštini koja dominira današnjim svijetom. Također je potakao molitvom sve prisutne da se ugledaju na Blaženu Djevicu, na njezinu čistoću, vjeru i poniznost. Nakon svete mise, mladi iz Gabela Polja sa svojim župnikom, također su bili ugošćeni u župnoj dvorani od domaćina.

Na sam blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, 15. kolovoza, unatoč velikoj ljetnoj vrućini okupilo se mnoštvo vjernika. Svečana sveta misa započela je u 11 sati procesijom, uz pjevanje litanija, oko župne crkve s Gospinim kipom kojeg je naizmjenično nosilo domaće Hkud „Luke” koje je također predvodilo i misna čitanja tog velikog dana. Na početku svete mise nazočne je pozdravio župnik don Ivica Boras. Svetu misu predvodio je župnik župe sv. Nikole iz Metkovića don Senko Antunović, uz koncelebraciju susjednih svećenika. Narod je bio oduševljen njegovom izravnom i konkretnom propovjedi dotičući se  nedavnih aktualnosti u hrvatskom narodu i državi. Poseban naglasak stavio je na naše pojedine političare, predsjednika, koji u svojim srcima još nose petokraku te svojim zlim jezikom brane križeve u javnim ustanovama…

Svetu misu svojim višeglasnim pjevanjem uljepšala je župna klapa „Angelus” sa svojom voditeljicom Slavicom Eldić. Na misi se pričestilo mnoštvo vjernika. Nakon blagoslova i misnog slavlja, Hkud „Luke” počastilo je okupljene još kojom svojom izvedbom.

Kroz sve ove dane župa Dračevo doživjela je veliku duhovnu obnovu, molitvom, pokorničkim bogoslužjem, pjesmom, druženjem, gostoprimstvom. Svi događaji, sva proslava bila je održana pod geslom „ Veliča duša moja Gospodina”. Te svete Gospine riječi su poticaj svima nama da svojim životom i radom što više , po uzoru na Nju, veličamo svoga Spasitelja.

Ana Ivanković

 

 

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>