Proslava sv. Roka u Sjekosama

U nedjelju, 16. kolovoza selo Sjekose koje je u sastavu župe Dračevo svečano je proslavilo svoga zaštitnika sv. Roka. Već od ranoga jutra u Sjekose su pristizali vjernici – hodočasnici na zavjet sv. Roku. Na misi zornici u 7 sati okupilo se mnoštvo vjernika koji su došli većinom bosi iz okolnih mjesta velik broj i iz Dalmacije.

Već godinama ovo malo mjesto na blagdan sv. Roka pohodi sve veći broj hodočasnika koji dolaze isprositi zagovor od sv. Roka za oslobođenje i ozdravljenje od nevolja i bolesti koje ih snađu u životu. Svoj zavjet redovito započinju skrušenom ispovijedi i sudjelovanjem na svetoj misi.

Glavna, svečana sveta misa toga dana započela je u 11 sati na vanjskom oltaru u uređenom dvorištu pored kapelice.  Uz koncelebraciju svećenika don Đure Bendera, župnika župe Gradina, don Marija Pavlovića, župnog vikara u Studencima i don Marinka Pervana, misionara u Norveškoj koji vodi Hrvatsku katoličku misiju i brine se za katolike – Hrvate u toj zemlji, misno slavlje je predvodio don Mladen Šutalo, župni vikar župe sv. Ivana u Mostaru. Na početku svete mise mnoštvo prisutnih vjernika je pozdravio župnik don Ivica Boras te zamolio predvoditelja da započne misno slavlje. U svojoj propovijedi don Mladen je posebno stavio naglasak na vrijednost žrtve, odricanja te iskrene i prave vjere koja donosi blagoslov i spasenje vjernicima. Potakao je sve okupljene da u tom smislu slijede primjer sv. Roka. Pod svetom misom pričestilo se mnoštvo vjernika, a čitavu proslavu je svojim pjevanjem uljepšala župna klapa „Angelus“. Nakon svete mise Sjekoštani su pokazali gostoljubivost pozivajući u svoje domove rodbinu i prijatelje na zajedničko druženje i objed. Tijekom cijeloga dana do kasno navečer pristizali su mnogi vjernici kako bi obavili zavjet sv. Roku i posjetili ovo malo mjesto koje je toga dana u duhovnom smislu bilo jako veliko.

Ana Ivanković

{becssg}svroko-sjekose{/becssg}