Središnja tijela HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. jučer su na odvojenim izvanrednim sjednicama u Mostaru zaključila da neće priznati odluke nedavno neustavno izabranih vlasti Federacije BiH optužujući SDP BiH Zlatka Lagumdžije da je izveo državni udar te su najavili sazivanje Hrvatskog narodnog sabora i uspostavu međužupanijskog vijeća koji će se suprotstaviti odlukama nelegalnih vlasti. 
U priopćenju HDZ-a BiH nakon sjednica Predsjedništva i Središnjeg odbora stranke pozvali su legitimne institucije vlasti od općine do razine BiH da ne priznaju protuustavno i nelegalno uspostavljenu vlast i da ne provode njihove nezakonite odluke.

Hrvatski narodni sabor
– Predsjedništvo HDZ-a BiH je podržalo inicijativu za sazivanje Hrvatskog narodnog sabora BiH, kao i inicijativu za uspostavu međužupanijskog i međuopćinskog vijeća s hrvatskom većinom, navodi se u u zaključcima koje je podržao i Središnji odbor HDZ-a BiH.

Iz HDZ-a 1990. su posljednje odluke SDP-a BiH ocijenili državnim udarom ističući da ih neće priznavati.

– Ta vlast neće biti priznata od hrvatskog naroda u BiH, a ne bi trebala biti priznata ni od koga kome je stalo do poštivanja Ustava, zakona, ravnopravnosti naroda i budućnosti Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve dužnosnike HDZ-a 1990. i apeliramo na sve ostale da ne sudjeluju u nezakonitim i neustavnim radnjama, priopćeno je iz HDZ-a 1990.

Potpora Zagreba
HDZ BiH je pri tome pozvao i bošnjačke stranke, intelektualce i ustanove da se ograde od neustavnih poteza SDP-a BiH i predsjednika Zlatka Lagumdžije.

– Svjesni da političko i institucionalno djelovanje SDP-a BiH dovodi u pitanje stabilnost i euroatlantske perspektive BiH, te nanosi ogromnu političku štetu svima, a prije svega bošnjačkom narodu u BiH, i svjesni da takva politika ne uživa podršku velike većine Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, pozivamo ih da se ograde od takvog djelovanja SDP-a i koncepta rušenja ustavnog poretka FBiH, navodi se u zaključcima HDZ-a BiH. Na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednica središnjih tijela, Dragan Čović je rekao da dva HDZ-a imaju potporu predsjednika RH Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor jer će vući sve poteze sukladno Ustavu te da neće krenuti put uspostave Hrvatske samouprave. Dodao je da je SDP mogao sačekati završetak izbora izaslanika u županijama, no da su ipak odlučili prekršiti Ustav.

Danas u Mostaru održan inicijativni odbor za sazivanje sabora

Danas se u Mostaru se sastao inicijativni odbor za sazivanje Hrvatskog narodnog sabora Predsjednici HDZ BiH i HDZ 1990 prof. dr. Dragan Čović i prof. dr. Božo Ljubić informirali su o zajedničkim zaključcima Predsjedništava i Središnjih odbora HDZ BiH i HDZ 1990 od ponedjeljka, 21. ožujka 2011. godine, koji su dobili apsolutnu potporu predsjednika HSS, HSP Herceg – Bosne i HKDU.

Na današnjem sastanku definiran je organizacijski odbor za sazivanje Hrvatskog narodnog sabora.

Upućen je poziv i drugim hrvatskim strankama da se pridruže organizaciji sazivanja Hrvatskog narodnog sabora, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

 

Zoran Krešić i Marija Medić | Večernji list
Bljesak.info

 

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>