Prekategorizirani granični prijelazi Imotica-Duži i Slano-Orahov Do u međunarodne granične prijelaze!

Policijska uprava Dubrovačko-neretvanska obavijestila je građane kako je mješovito povjerenstvo za praćenje provedbe ugovora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine donijelo odluku da se granični prijelazi za pogranični promet Imotica-Duži i Slano-Orahov Do privremeno prekategoriziraju u granične prijelaze za međunarodni promet putnika.

Navedena Odluka za GPP Imotica-Duži stupa na snagu 12. srpnja, a za GPP Slano-Orahov Do u petak, 14. srpnja 2017. i na snazi će biti tri mjeseca, navedeno je iz PU Dubrovačko-neretvanske.

Proteklih dana, stanovnici Neuma i okolnih mjesta su, nezadovoljni prometnom izoliranosti, na 15 minuta blokirali glavnu prometnicu u tom gradu. Također, u Sarajevu je prije nekoliko dana održana zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH, gdje je navedeno kako će do sredine mjeseca biti odblokirani i drugi granični prijelazi kako bi lokalnom stanovništvu bio olakšan prelazak granice.

Stanovnici Neuma već godinama traže da se konačno riješi pitanje povezanosti njihove općine s ostatkom Bosne i Hercegovine te pitanje graničnih prijelaza s Hrvatskom. Situacija je došla do te mjere da zbog gužvi na intervencije nisu mogli izaći ni vatrogasci, a ni kola hitne pomoći. Stoga je lako razumjeti revolt stanovnika Neuma kada se govori o ovim pitanjima.

– U gradu gdje imate tisuće i tisuće gostiju, a i inače je pritisak na Jadran posljednjih godina izražen, ove godine kažu i 20 posto rasta, zamislite da svaki taj autobus mora proći kroz Neum, kako se osjećaju stanovnici Neuma. S obzirom da su granice jako blizu 4 – 5 mjeseci je onda opća blokada. Mi ćemo s jedne strane ubrzati sve ove naše procedure u vezi s gradnjom brze ceste Stolac-Neum, ali to je nešto dugoročno jer će se graditi četiri ili pet godina, pored toga moramo naći sustav za sigurnost u prometu, da apsolutno izbjegnemo bilo kakve nezakonite radnje preko tih granica, ali da olakšamo kretanje stanovnicima Neuma i njihovim gostima – kazao je prije nekoliko dana hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Ovo pitanje je čak ujedinilo vladajuće stranke i oporbu u Neumu. Na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća donesena je jednoglasna odluka da se krene u blokadu svih prometnica ukoliko se ne riješi pitanje prometa kroz Neum i povezivanja ove općine s ostatkom države.

Federalni ministar prometa i veza Denis Lasić najavio je kako će do kraja ovoga mjeseca biti potpisani ugovori o početku izgradnje magistralne prometnice prema Neumu i kako očekuje da se uskoro otklone sve prepreke u projektu izgradnje novog prometnog koridora prema jedinom bh. gradu na moru.

djaka-city.info