Iz koordinacije MZ (Višići, Čeljevo, Svitava, Klepci, Dračevo, Gnjilišta, Gabela, Gabela polje) pozivaju sve mještane navedenih naselja da svojom prisutnošću ukažu na katastrofalno stanje u kojem se nalaze obrambeni nasipi te na inertnost i nezainteresiranost nadležnih službi po pitanju rješavanja ovog problema.

 

Naime svjedoci smo krizne situacije u kojoj smo se nalazili krajem prošle godine kada su vodostaji bili izrazito visoki te kada je prijetila opća katastrofa zbog izlijevanja vode u Hutovom Blatu te rijeci Krupi. Kao što je poznato, spomenuta situacija je bila toliko opasna da su mještani prije svega Višića cijelu noć i jutro punili vreće,  prevozili ih na turističkim čamcima te gradili zečje nasipe. Nadljudskim naporima naših sumještana koji su tu noć spašavali čitavu dolinu izbjegnut je najgori scenarij, iako je kompletna ekipa ovog portala provela cijelu noć i jutro na nasipu i možemo vam sa sigurnošću reći da se radilo o centimetrima.

Nakon takvih ekstremnih vodostaja nasipi su ostali u očajnom stanju, zečji nasipi sasvim sigurno više ne mogu izdržati niti povišene vodostaje a pogotovo ekstremne kakvi su nam prijetili. Nadležnost za upravljanje i održavanje spomenutih nasipa pripada Agenciji za vodno područje Jadranskog mora sa sjedištem u Mostaru koja je isključivo nadležna te koja je i dobila sredstva za popravak spomenutih nasipa. U posljednje tri godine ovaj problem agencija nije u stanju riješiti premda ima osigurana novčana sredstva za to, natječaji se ponavljaju, poništavaju, te kasno raspisuju što vrlo jasno upućuje na to da iz nekog razloga netko blokira ostvarivanje osnovnih egzistencijalnih prava mještana doline. Na otvorenju ponuda za raspisani natječaj za popravak nasipa na Krupi koje je održano zamislite 23.08.2011 g. opet se ništa nije dogodilo jer je tvrtaka HP Investing uložila žalbu na natječaj, a kako žalbeni rok iznosi 60 dana radovi bi u najboljem slučaju mogli početi krajem 10 mj. ove godine. No kako su vremenski uvjeti u to vrijeme iznimno loši pitanje je koliko se može uopće napraviti, također u to vrijeme prošle godine vodostaji su već bili visoki a najopasnije situacije smo imali u vrijeme kada bi se nasip trebao popravljati.

Stoga se s pravom se pitamo zašto natječaj nije ranije raspisan tako da se radovi mogu izvesti na vrijeme, prije visokih vodostaja i bez utjecaja vremenskog faktora, ili je cijela priča čisto zanemarivanje ovog područja i ljudi koji tu žive? Zbog svega navedenog podržavamo koordinaciju MZ te Julija Dugandžića predsjednika MZ Višići kao glavnog organizatora, u njihovim nastojanjima za osiguranjem sigurnog života na području doline Neretve, te pozivamo sve naše čitatelje da prisustvuju mirnom prosvijedu koji će se održati u SUBOTU 17.09.2011 na magistralnom putu M17 u Všićima, sa početkom u 10h.

 

visici.com

 

 

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>