Od posljedica pušenja u BiH godišnje umre 8.000 ljudi

Od posljedica pušenja u BiH godišnje umre više od 8.000 ljudi, što znači da za pet godina umre više od 40.000 osoba, rekla je međunarodna stručnjakinja za javno zdravstvo i programska ravnateljica Udruge PROI Uliana Bak (Bakh) na seminaru „Zaštita izloženosti duhanskom dimu u BiH: Perspektive i izazovi“, održanom povodom 31. siječnja, Nacionalnog dana bez cigareta.
Ozbiljna prijetnja

– Taj broj je viši od broja stanovnika u gradovima kao što su Visoko ili Bugojno. Ovaj broj je doista strašan, uzimajući u obzir demografsku situaciju u BiH. Duhanski proizvodi uništavaju zdravlje i ubijaju i nepušače, a BiH trpi ne samo zdravstvene već i ekonomske posljedice prouzročene pušenjem cigareta – istakla je Bak.

U brojnim anketama i istraživanjima Bosna i Hercegovina je ocijenjena kao zemlja koja ima jednu od najviših stopa učestalosti pušenja u svijetu. To je jučer kazala Draženka Malićbegović, pomoćnica ministra civilnih poslova BiH, piše Dnevni avaz.

Naglasila je da je BiH kao država članica UN-a i Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetske zdravstvene mreže u obvezi da primjenjuje međunarodne, pravne i ostale dokumente koji reguliraju problematiku duhana.

Šef izaslanstva Europske unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU, veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark naveo je da pušenje cigareta predstavlja ozbiljnu prijetnju za zdravlje ljudi.

Svačije pravo

– Iako ne preispitujemo nečije pravo da puši cigarete, jer će pušači sigurno reći da imaju pravo na to, nikako nemaju pravo da druge izlažu duhanskom dimu. Činjenica je da je oko 50 posto odrasle populacije izloženo pasivnom pušenju, ali i da većina stanovništva podržava uvođenje restrikcija pušenja – rekao je Wigemark.

On je upozorio na činjenicu da godišnje u EU umre oko 700.000 ljudi zbog posljedica pušenja.

Nema državne strategije
Kako je navela Malićbegović, BiH se kao buduća članica EU priprema za usklađivanje propisa o kontroli duhana s EU legislativom. Kontrola duhana u BiH regulirana je zakonima Federacije BiH i Republike Srpske.

– Na državnoj razini ne postoji okvirna politika niti strategija o kontroli duhana koja bi omogućila BiH da aplicira za sredstva EU – rekla je Malićbegović.

pogled.ba