Pogledajte oko sebe: Najmanje 7000

brojevihrpaPođite u neki od hercegovačkih gradića, nije toliko bitno je li u zapadnoj ili istočnoj Hercegovini, izdvojite dan, dva, tjedan, koliko vam već bude potrebno, pokucajte na svaka vrata svakog ulaza, svake kuće, svakog ureda, povirite u svaku trgovinu, butik, javite se svakome koga sretnete na ulici.

Upoznat ćete otprilike sedam tisuća ljudi. Hrvata, Srba, Bošnjaka, Roma, Židova, ostalih, miješanih, neopredijeljenih, vjernika, ateista, neodlučnih, bogatih, siromašnih…

7000 blaženstava političkih

Ukoliko niste nekim čudom izolirani od politike, a malo je tko u ovoj Bosni i Hercegovini uspio to izbjeći, onda ste sigurno čuli da su bili nekakvi izbori. Opći. Još uvijek se priča o implementaciji izbornih rezultata tako da sam gotovo uvjeren da znate za ovaj festival, neki kažu, demokracije.

Na izbore je bilo prijavljeno više od sedam tisuća kandidata tako da, ako ste čuli reklame, vidjeli plakate, odlučili apstinirati, odlučili izaći i čekati u redu tog 12. listopada, sudjelovali ste u odabiru između njih više od sedam tisuća.

Oni koji su se kandidirali za državnu razinu vlasti trebali su na ovaj ili onaj način, trudom, idejama, prodajući zjale, okupiti sebi najmanje sedam tisuća glasača da bi ušli u institucije vlasti.

Znate kako to kod nas ide, neki kupe 7000 glasova, neki slažu 7000 ljudi, neki istinski povjeruju u ono što obećaju 7000 ljudi, da bi kasnije shvatili da ima još najmanje toliko razloga što ne mogu ispuniti obećano. Neki jednostavno kupe sedam tisuća plakata i na svaki se uhvati po jedan birač.

Kad bi već upali u državna tijela vlasti, tamo bi ih dočekalo, barem one sposobnije, mjesečno oko sedam tisuća razloga za sreću. Ako se sreća može kupiti novcem. Doduše, sreća se uistinu ne može kupiti novcem, ali može stan, namještaj, hrana, odjeća, obuća… A to je odlična zamjena, ako pitate neke.

7000 bilo čega

Ne morate se baviti politikom da biste razumjeli ovu čarobnu brojku 7000. Ima ona i neki magični prizvuk. Tisuća u staroslavenskom jeziku označava mnoštvo, cijelo ‘jezero’ nečega, dakle, mnogo. A sedmica je u abrahamskim religijama savršeni broj, sastavljen od duboko duhovnih brojeva tri, tri su, primjerice, Božanske osobe, i četiri, četiri su strane svijeta.

Evo recimo, vjerojatno ste kao klinci jeli čokoladice i skupljali sličice Životinjsko carstvo. Ma i niste morali, možda vam djeca sada opet skupljaju, vele da su ponovno postale popularne ove čarobne male čokoladice sa skrivenom lutrijom.

Kažu isto tako da godišnje bude sličicama kompletirano oko sedam tisuća albuma Životinjskog carstva. Prilično dojmljiva brojka za nešto što postoji od kraja 50-ih godina prošlog stoljeća, dakle, nadživjelo je par ustavnih reformi, dvije države ili više, brojimo li one međunarodno nepriznate.

Ama da ste u trenutku pisanja ovog teksta otišli i prijavili se na Twitteru da pratite bh. nogometnu reprezentaciju, bili biste jedan od nešto više od sedam tisuća BH. fanaticosa na ovoj društvenoj mreži.

Odlučite li pročitati Bibliju u cijelosti i svaki dan pročitate po 20 ili 30 stranica, trebat će vam sigurno i godinu dana za takav poduhvat, spomenut ćete se Božjeg imena nešto više od sedam tisuća puta.

7000 malih ljudi

Prije 25 godina potpisana je UNICEF-ova Konvencija o pravima djeteta. To je jedan od najprevođenijih dokumenata ikad, u to sam siguran, jer to je i najviše puta ratificirani dokument u svijetu.

Govori o osnovnim pravima malih ljudi, pravima koja su zapravo ista kao i velikih, odraslih, samo vodeći računa da “dijete, zbog svoje fizičke i duhovne nezrelosti, treba posebnu zaštitu i brigu, uključujući odgovarajuću zakonsku zaštitu, prije kao i poslije rođenja”.

Tu zakonsku zaštitu na papiru dijete ima i kod nas. I Bosna i Hercegovina je potpisnica Konvencije o pravima djeteta. No kao i sve ostalo, i to je samo na papiru.

Prije samo nekoliko dana čitali ste u novinama, po portalima, gledali na TV-u ili slušali na radiju o zlostavljačima djece koji traže njihove obnažene slike za šifru na igrici, o profesorima koji neprimjereno komuniciraju s djecom.

Početkom ovog mjeseca čuli ste za dvogodišnje dijete iz Kaknja, podleglo fizičkim ozljedama koje mu je nanio najvjerojatnije član obitelji.

Ovo su samo primjeri više od SEDAM TISUĆA registriranih slučajeva zlostavljane djece u Bosni i Hercegovini godišnje.

Sigurno ste sreli roditelja koji tuče ili se dere na vlastito dijete. Možda ste i sami jednom bili to dijete. Ili ste danas taj roditelj. Sigurno ste vidjeli dijete koje vršnjaci tuku. Ili ste bili jedno od te djece. To treba stati, danas, sada, odmah. Ima najmanje sedam tisuća razloga zašto.

bljesak.info