Radovi5-Nastavlja-se-gradnja-vodovodaOd prosinca manje gužve na Doljanima veće kroz Čapljinu

Početkom tjedna započela je rehabilitacija regionalne ceste 425 a, od Trebižata u čapljinskoj prema Tromeđi u čitlučkoj općini. Za stavljanje u funkciju desetak kilometara izgrađene autoceste na koridoru 5 c kroz Hercegovinu riječ je o vrlo važnoj prometnici. Ova regionalna cesta trenutačno je usko grlo u prometovanju iz unutrašnjosti BiH, prema graničnom prijelazu Bijača. Trenutačno je prometnica u očajnom stanju zbog radova na vodoopskrbi sjeverozapadnog dijela čapljinske općine. Upravo je i početak radova usklađen sa završetkom polaganja vodovodnih cijevi na južnom kraku od Zvirovića prema Čapljini. Na tom dijelu su i započeli radovi o kojima Antonio Križanac šef radilišta na dionici autoceste Zvirovići – Bijača, JP „Autoceste Federacije“ kaže:
„Započeti su pripremni radovi, obilježavanja osovine trase potrebne za izvođenje radova na rehabilitaciji ceste 425 a. Autoceste Federacije su izdale nalog izvođaču radova da krene sa aktivnostima na dionici od Zvirovića do Trebižata. Ne možemo krenuti s rehabilitacijom cijele ceste odjednom pošto bi se u tom slučaju, vjerojatno, stvorio prometni kolaps, zato smo prinuđeni krenuti od autoceste u jednom smjeru pa kad to završimo onda ćemo raditi drugu stranu. Radit će se proširenje asfaltnog kolnika sa sadašnjih 5 – 5,5 metara, kako gdje, na 6 – 6,5 metara uključujući i asfaltne rigole. U planu je izgradnja i nogostupa tamo gdje je nužno s jedne ili druge strane ceste, odnosno kako prilike na terenu budu nalagale.“
Na upit hoće li rehabilitacija obuhvatiti cijelu dionicu do Tromeđe, šef radilišta Križanac je rekao;
„Ovisit će od raspoloživih sredstava. Mi smo na poddionici autoceste od Zvirovića do Kravice ostvarili određene uštede, međutim još se uvijek rade završni obračuni radova, pa će se po njihovom završetku moći odrediti i opseg“, kaže šef radilišta Križanac koji ističe da je s prometnog aspekta posve logično što se prvo radi južni dio prometnice pošto je na tom dijelu puno bliža veza s mrežom magistralnih cesta koje su bitne za putnički i teretni promet.
Ako sve bude prema planu radovi na južnom kraju regionalne ceste 425 a, Zvirovići – Trebižat, prema riječima Antonija Križanca, bit će završeni do sredine prosinca, nakon čega slijedi nastavak na smjeru Zvirovići – Tromeđa.
Iako na prvi pogled izgleda da je riječ o skromnom projektu, u stvarnosti je posve drugačije. Rehabilitacijom regionalne ceste 425 a rješava se usko grlo za uključivanje s magistralnog pravca M – 17, Sarajevo – Čapljina, na autocestu koja vodi prema GP Bijača i dalje na hrvatske autoceste. Koristi od projekta su višestruke, uz bolje povezivanje graničnog prijelaza Bijača za koje je doskora preko Ljubuškog s magistrale M – 17, trebalo 27 kilometara, udaljenost će se skratiti na samo desetak kilometara. Zbog toga je za očekivati i smanjenje gužve na GP Doljani, ali i povećan promet kroz Čapljinu.

Radovi4-Trebutacno-je-prometnica-u-ocajnom-stanju

radio-capljina.com

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>