Ploče – Županijski sud u Dubrovniku ukinuo je rješenje Općinskoga suda u Metkoviću o određivanju pomorskog dobra na zemljištu koje koriste Naftni terminali Federacije i vratio u prijašnje zemljišno-knjižno stanje, potvrdi je za Dnevni list Ibrahim Bećirbegović, generalni direktor Terminala Federacije.

– Razlog ukidanja jest činjenica da sukladno zakonu nisu utvrđene granice pomorskog dobra. Prema tome, Općinski sud je protuzakonito našu česticu proglasio pomorskim dobrom, a naše žalbe išle su upravo u tom smjeru, istaknuo je Bećirbegović.

Poslovi s Deltagripom

Isto tako, on je izrazio uvjerenje kako će se vrlo brzo u ponovnom postupku biti uknjiženo na Federaciju, te će na taj način naša zemlja zadržati vlasništvo nad 150 milijuna maraka vrijednom imovinom.
– Trenutačno u ZK izvatku stoji da su Terminali društvena svojina korištenja Energopetrola Ploče. Pravni sljedbenik Energopetrola Ploče su Naftni terminali Ploče (NTF), koji su pak u stopostotnom vlasništvu Terminala Federacije, pojasnio je Bećirbegović. Osim ove činjenice, NTF je uplatio i 1,3 milijuna maraka na ime dugovanja britanskoj kompaniji Deltagrip čime je deblokiran račun ove kompanije. Bećirbegović navodi kako su Terminali uplatili iznos za koji je bio blokiran račun, a za ostatak potraživanja Deltragripa po osnovi zajma, koji je od njih svojevremeno uzeo NTF, ova kompanija je uputila već tri pisma u kojima traži broj računa na koji da uplate ostatak sredstava.
– Do danas nismo dobili broj računa, jer je ta kompanija registrirana na britanskim Djevičanskim Otocima. Mi želimo vratiti cjelokupan iznos kako više s tom kompanijom ne bi imali nikakvih poslovnih odnosa, kazao je Bećirbegović.

Sudski postupak

Problematika između NTF-a i Deltragripa počela je početkom godine kada je nova uprava pločanskih Terminala Deltagripu ponudila novi ugovor o najmu po višim cijenama, koji su oni odbili. Nakon što je NTF zabranio Deltagripu da trguje uskladištenom naftom, Britanci su blokirali račune NTF-a zahtijevajući naplatu 1,3 milijuna maraka ostatka duga iz ugovora o zajmu. Naime, NTF je 2006. od Deltagripa uzeo zajam u visini od 3,5 milijuna maraka, ali ga nije redovito otplaćivao. Zbog toga, nedavno je Deltagrip pred Trgovačkim sudom u Dubrovniku zatražio da se preispitaju uvjeti za pokretanje stečaja Terminala u Pločama.
– Na to smo uložili žalbu jer argumenti koje je naveo Deltragrip za pokretanje stečaja ne stoje. Smatramo kako je ova kompanija svojim prijedlogom obmanula Sud u Dubrovniku jer nisu imali zakonske osnove da podnesu prijedlog, navodi Bećirbegović. Naime, on objašnjava da je zajam uzet od tvrtke Deltagrip Limited, a ne od Deltagrip Trading koja potražuje povrat novca. Iako obje tvrtke predstavljaju isti ljudi, prema stečajnom zakonu Hrvatske stečajni postupak može pokrenuti samo ona tvrtka s kojom je NTF potpisao ugovor. Prema tome, čini se kako za Terminale Ploče, koji su posljednjih godina bili u permanentnim problemima, dolaze bolji dani.

Krivotvoreni dokumenti

Ibrahim Bećirbegović istaknuo je kako je glavni argument Deltragripa za pokretanje stečaja u NTF-u krivotvoreni dokument.
– Kao jedan o svojih argumenata Deltargrip je sudu dostavio jedan krivotvoreni dokument koji je bivši direktor NTF-a Ploče Josip Tomić potpisao ovih dana. Kako je Tomić odlazeći s funkcije ukrao pečat, napravio je jedan dodatak ugovora koji je bio podloga da se pokrene ovaj postupak. Taj ugovor je sigurno krivotvoren jer nije ovjeren kod javnog bilježnika, nema ga nikako u protokolu, rekao je Bećirbegović.

Postupak protiv Josipa Tomića

Na Općinskom sudu u Metkoviću 14. travnja ponovno je obnovljena dopunjena optužnica protiv Tomića.
– Ta optužnica 14. lipnja će biti potvrđena ili odbijena, kratko je kazao Bećirbegović.

 

izvor: dnevni-list-ba/Dragan Bradvica

 

 

 

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>