lsgkCqLy_elportal3__475_316_85_s_c1Novi saziv Parlamenta BiH hitno će izmijeniti postojeći Zakon o PDV-u. Na ovo su se obvezali koalicijski partneri Demokratska fronta, SDA i Savez za promjene u kojem su SDS, PDP i NDP. Njihovi čelnici Željko Komšić, Bakir Izetbegović, Mladen Bosić, Mladen Ivanić i Dragan Čavić stavili su svoje potpise na set ekonomskih reformi. Ova koalicija već u Zastupničkom domu Parlamenta BiH ima 21 zastupnika pa bi, gledajući s te strane, usvajanje novih pravila trebalo biti formalnost.

Učinci i posljedice
SDA i Savez za promjene prihvatili su da se izmijeni državni Zakon o porezu na dodanu vrijednost na Komšićevo energično inzistiranje. On je pred njih stavio do u detalje razrađene izmjene zakona koje su djelo ekonomskih stručnjaka okupljenih u Vijeću za ekonomska prava Političke akademije Demokratske fronte.
Tri su ključne izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost. Novina je da se uvodi plaćanje PDV-a po naplati potraživanja i odnosi se na mala poduzeća. U toj kategoriji su tvrtke koje imaju manje od 50 zaposlenika, čija je prosječna vrijednost poslovne imovine na kraju poslovne godine manja od milijun maraka i čiji je ukupan godišnji prihod manji od dva milijuna mraka.
Također, izmjenama Zakona ukinulo bi se pravo na odbitni PDV za fakturu koja nije plaćena. Novina je i pomicanje roka za plaćanje PDV-a s 10. u mjesecu na zadnji dan u mjesecu za prethodni mjesec.
– U svakom slučaju, ovo će donijeti pozitivne i učinke i posljedice. Prije svega to znači smanjenje korupcije i kriminala i smanjenje nelikvidnosti poduzeća. Ovakvim izmjenama zakonskih odredbi eliminiraju se manipulacije zakonom kada veliki broj tvrtki koristi pravo na odbitni porez, a da ne plaćaju istu tu fakturu. Posljedica izmjena Zakona o PDV-u bili bi poticaji likvidnosti domaćeg gospodarstva i snažnije punjenje proračuna – stoji u dokumentu koji su potpisali lideri DF-a, SDA-a i Saveza za promjene.
U suštini, ovim se tvrtkama daje više vremena za izmirenje poreznih obveza i zapravo se postupnim smanjivanjem visine i broja nameta najizravnije rasterećuje gospodarstvo – ističu ekonomski stručnjaci iz Demokratske fronte uz naglasak:
– Postupno rasterećivanje gospodarstva znači stimuliranje poslodavaca k novom zapošljavanju i smanjenju rada na crno.

Ukidanje doprinosa
Set mjera za rasterećenje gospodarstva u Federaciji koji je predložila Demokratska fronta, u potpunosti je prihvatio SDA i odmah po konstituiranju federalnog Parlamenta ići će se u njihovu realizaciju. Očekuje se da će parlamentarci dati zeleno svjetlo tim mjerama do kraja ove godine.
Jedna od mjera je smanjenje doprinosa na teret poslodavca s četiri na tri posto za obvezno zdravstveno osiguranje.
– Fondovi zdravstvenog osiguranja ne smiju biti servis za financiranje zdravstvenih ustanova nego kupci zdravstvene zaštite za svoje osigurane osobe. Visoko opterećenje poslodavaca izravno doprinosi visokoj stopi nezaposlenosti – stav je Demokratske fronte.
Rezultat ove mjere osigurat će poslodavcima da novac ulažu u zapošljavanje novih radnika. Sredstva za financiranje zdravstvenog sustava mogu se nadoknaditi povećanjem trošarina na duhan i alkohol, u 2016. godini povećanjem standardne stope PDV-a i povećanjem naplate doprinosa i poreza kroz rast broja zaposlenih i racionalizaciju troškova u zdravstvenom sustavu.

Najavljeno je i ukidanje doprinosa u visini 0,5 posto na teret poslodavca za osiguranje od nezaposlenosti, zatim smanjenje broja obveznika plaćanja članarine turističkim zajednicama. Također će se smanjiti broj obveznika plaćanja naknade za korištenje šuma. Predviđeno je da se novim federalnim Zakonom o šumama utvrdi obveza plaćanja naknade samo za pravne i fizičke osobe koje se bave drvoprerađivačkom djelatnošću s obzirom na dobit koju ostvaraju. Međutim, osnovica za plaćanje te naknade po stopi od 0,07 posto bit će prosječna plaća u Federaciji umjesto sadašnjeg ukupnog prihoda.
Treba naglasiti da su sve ove mjere tek uvod u čitav niz ozbiljnih i konkretnih ekonomskih reformi kako bi se rasterećenjem gospodarstva poslodavcima olakšali i rad i život. Neslužbeno doznajemo da se užurbano priprema i novi set ekonomskih reformi i tek će on kod gospodarstvenika izazvati ‘pozitivan šok’.

1. Uvodi se plaćanje PDV-a po naplati potraživanja (za mala poduzeća)
2. Pomjera se rok za plaćanje PDV-a s 10. na zadnji dan u mjesecu
3. Ukida se pravo na odbitni PDV za fakturu koja nije plaćena

Dnevni list/pogled.ba

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>