U više navrata otvarali smo temu Graničnog prijelaza Gabela polje koja je postala kronični problem pograničnog stanovništva u Metkoviću i Općini Čapljini, a tijekom ljetne sezone i ogroman problem građana Metkovića i svih pograničnih naselja. Građani trpe nesnosne gužve, a opet turistima također nije lako čekati u neprekidnim kolonama na graničnom prijelazu. Ovih dana povećala se i politička aktivnost nekih stranaka hrvatskog predznaka u susjednoj BiH koje su prepoznale ovaj problem, te su pokrenuli inicijativu prema Saboru RH. Prenosimo njihovo priopćenje i dopis upućen Saboru RH:

Zastupnici u Saboru RH prihvatili su inicijativu HRS-a (Hrvatska republikanska stranka, BiH) za diskusiju na temu GP Gabela Polje i poštivanja Ugovora o graničnim prijelazima od strane Vlade RH. Krajem svibnja ove godine HRS je zastupnicima u Saboru RH izabranim iz 11. izborne jedinice, kao i Odboru Sabora RH za Hrvate izvan Domovine, uputio „Zahtjev za ispitivanje odgovornosti Vlade RH u Saboru RH po pitanju poštivanja Ugovora o graničnim prijelazima sa BiH“.

U spomenutom zahtjevu traže postavljanje saborskog pitanja Vladi RH i Ministarstvu vanjskih poslova RH o razlozima zbog kojih Vlada Republike Hrvatske već dvije godine od potpisivanja „Ugovora između RH i BiH o graničnim prijelazima“ nije donijela Odluku o imenovanju svojih predstavnika za praćenje provedbe Ugovora o graničnim prijelazima? Pored toga, traže pokretanje inicijative prema Vladi RH kako bi se granični prijelaz Gabela Polje – Metković u periodu od 01.06. do 30.09. proglasio „Prijelazom za međunarodni cestovni promet  putnika“.

Sa zadovoljstvom konstatiraju kako su zastupnici 11. izborne jedinice ustvrdili kako naša inicijativa „ima širi javni interes“ i kako je „razumno i smisleno formulirana“, te su s toga, u skladu sa zahtjevom, pristali formulirati zastupničko pitanje Vladi RH, odnosno Ministarstvu vanjskih poslova RH.

Dana 10. lipnja putem predsjednika Sabora HR g. Josipa Leke, na adresu Ministarstva vanjskih poslova RH otišao je pismeni upit gdje se od Ministarstva, po žurnom postupku, traže odgovori na pitanja: Kada će Vlada RH imenovati svoje članove i njihove zamjenike u mješovito povjerenstvo za provedbu Ugovora o graničnim prijelazima sa BiH?

Može li se očekivati od Vlade RH da će otkloniti tradicionalne kilometarske gužve na GP Doljani, otvarajući privremeno GP Gabela polje?

Upit je potpisalo svih troje zastupnika izabranih iz 11. izborne jedinice, g. Ilija Filipović, g. Perica Jelečević i gđa. Marija Rapo.

Po neslužbenim i nepotvrđenim informacijama koje smo dobili iz Ministarstva vanjskih poslova, nakon primljenog saborskog pitanja, postoji velika vjerojatnost da će se usvojiti inicijativa privremenog preimenovanja GP Gabela Polje u međunarodni granični prijelaz putnika, te da će od 01.07. do 30.09. ovaj granični prijelaz moći koristiti svi putnici iz BiH na putu prema jugu Hrvatske. Ukoliko do toga dođe, na ovaj način će se značajno u ljetnom periodu izbjeći gužve i prometni kolaps na GP Doljani.

Također, ukoliko Vlada RH napokon imenuje članove Povjerenstva za provedbu Ugovora o graničnim prijelazima, to bi značilo da bi se konačno moglo krenuti sa rješavanjem otvorenih međugraničnih pitanja između BiH i Hrvatske.

Ako je Vlada RH godinama ignorirala upite Vijeća ministara BiH, po Ustavu i zakonima Republike Hrvatske ne smije ignorirati upite troje spomenutih zastupnika u Saboru RH, kojima se ovim putem najiskrenije zahvaljuju jer su pokazali osjećaj za viši interes i što su poslušali bilo svojih birača, što je rijetkost na ovim prostorima. HRS je, s druge strane, još jednom pokazao kako se djeluje za opći interes bez obzira na to sudjelujemo li u nekoj od razina vlasti ili ne – mišljenja su u HRS BiH.

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>