Pažnja! Ne nasjedajte na prevaru lopova s posuđem

Na našu adresu upravo je stigla poruka kako nepoznati muškarci u naseljenom mjestu Višići pokušavaju “pokloniti” Zepter posuđe. Prema opisu koji smo dobili radi se niskom, tamnoputom muškarcu, sa crnom kosom i dužom bradom, te drugom muškarcu nepoznatog izgleda koji ga je čekao u bijelom automobilu BiH tablica. Oni bi se zaustavili ispred kuće, te bi jedan od navedenih muškaraca kada bi ih nekoga sreo nudio Zepter posuđe kao poklon, da bi od njih na kraju kada bi došao u kuću, tražio zlato ili novac.

Identičan slučaj prevare zabilježen je u Sarajevu i to prošle godine, a prenosimo dio intervjua sa prevarenim građanima sa portala Faktor.ba:

– Užasno se osjećam, ne mogu da vjerujem kako me je ovako prevario i šta sam uradila. Ispred haustora sam bila, a on je sa još jednim čovjekom sjedio u autu. Mahnuo mi je, zovnuo me i rekao da hoće da mi pokloni posuđe Zepter. Prvo nisam vjerovala i rekla sam da ne želim, ali on je već uzeo kutije iz gepeka i krenuo da ih nosi prema meni. Pitao me u kojem stanu živim i krenuo prema njemu – priča nam jedna od prevarenih građanki.

Kaže da ni u jednom momentu nije pristala da uzme posuđe, ali da je on insistirao.

– Rekao je da je Mađar i da je pokušao prodati posuđe, ali nije uspio, zbog čega želi da ga pokloni, jer ga ne može nositi preko granice i carine. Tada sam povjerovala u priču i obradovala se jer znam da je Zepter posuđe jako dobro, a nikada ga nisam mogla priuštiti – priča naša sagovornica.

Međutim, kada je raspakovao kutije, prevarant je tražio nešto zauzvrat.

– Tada je rekao: ‘Gospođo vi sada meni trebate nešto pokloniti’. Ja sam se iznenadila i rekla da nemam ništa, ali mi je onda tražio lančić. Naivno sam mu ga dala, ali je rekao da je to malo, pa je tražio zlatni prsten, pa mu je i to opet bilo malo. Tražio mi je i zubno zlato, ali sam rekla da nemam ni to. Na kraju sam mu morala dati nekoliko prstenova i lančić, i jedva je otišao – kaže starija gospođa, još uvijek potresena nakon prevare.

Prema navodima naših suseljana čije smo poruke dobili, apsolutno identičnu priču ponovili su muškarci u našem selu, stoga se da pretpostaviti da se radi o istim prevarantima. Apeliramo na naše suseljane da ne budu lakovjerni te da ovakve situacije obavezno prijave policiji!