Papa Franjo trebao bi posjetiti Bosnu i Hercegovinu u drugoj polovici lipnja te povodom obilježavanja 100. obljetnice početka Drugog svjetskog rata uputiti poruku mira, izvijestila je u danas (utorak, 21. siječanj) Federalna televizija (FTV).

Predsjedništvo BiH uputilo je službeni poziv Papi, a dolazak poglavara Rimokatoličke crkve planiran je za točno šest mjeseci, odnosno 21. lipnja ove godine. Papa Franjo će, kako saznaje FTV, doći u jednodnevni posjet Sarajevu, odakle će povodom stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata poslati poruku mira. Portal Bljesak.info je kontaktirao Vrhbosansku nadbiskupiju, gdje nisu ni potvrdili niti negirali ovu informaciju.

FTV je navela kako je potvrdu informacije o dolasku Pape u BiH dobila iz više izvora. Drugi mediji u BiH ranije su nagađali kako je Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić prigodom nedavne audijencije u Vatikanu razgovarao s papom Franjom o detaljima posjeta Bosni i Hercegovini.

Potvrde li se točnim medijski navodi, to bi bio treći posjet jednoga pape Bosni i Hercegovini s obzirom da je Ivan Pavao II. u dva navrata pohodio Sarajevo 1997. i Banju Luku 2003. godine.

Ovogodišnje obilježavanje 100. godišnjice početka 1. svjetskog rata u BiH je izazvalo podijeljena stajališta. Protive mu se predstavnici Republike Srpske tvrdeći da bi se ova manifestacija mogla pretvoriti u kritike srpskih vlasti u BiH i atentatora Gavrila Principa na prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, koji je izveden 10. lipnja 1914. godine. Sarajevski atentat poslužio je kao povod za izbijanje Prvog svjetskog rata.

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>