Vodstva HDZBiH i HDZ 1990. na današnjem sastanku odlučila su  krenuti putem učvršćenja koalicijskog sporazuma i produbljenja suradnje, potvrdili su na press konferenciji, održanoj nakon sastanka lideri dviju stranaka dr Dragan Čović i dr Božo Ljubić. U vlast će, kazali su, ići samo zajedno, a pokušali se eliminirati 90-postotni hrvatski legitimitet u formiranju vlasti, znat će, kako su rekli, odlučno odgovoriti.

Dogovorili su kako će sljedećih dana krenuti na teren kako bi županijskim organizacijama dviju stranaka prenijeli duh suradnje i pojasnili sadržaj i ciljeve koalicijskog sporazuma. Također, će predložiti županijskim organizacijama da krenu u međusobne razgovore i dogovore o formiranju vlasti na županijskim razinama.

Prijedlog uređenja BiH kao federalne države u kojoj će postojati federalna jedinica s hrvatskom većinom nije komadanje, već spajanje BiH, jer je ovakva BiH neodrživa i neupravljiva, kazao je Čović, ističući kako je Hrvati u ovom trenutku najviše stalo do BiH, kao moderne, europske, decentralizirane i funkcionalne države ravnopravnih naroda i građana.

Ljubić: Naš prijedlog znači integraciju BiH

Riješenje koje predlažemo je riješenje za jedino moguću BiH i to riješenje vodi integraciji BiH, više nego podjela na dva entiteta, kazao je Ljubić ponovivši kako ne zna ni jednu multietničku državu na svijetu koja nije federacija, a zna kako postoje, poput Njemačke, i mononacionalne države koje su federaciije.

Ljubić je kazao kako nakon sporazuma dva HDZ-a nitko više ne može reći Hrvati su podijeljeni i ne znaju što hoće, dodavši kako će razgovarati i s drugim bošnjačkim i srpskim drugim stranakama kako bi vidio u kojoj mjeri priznaju da je hrvatska pozicija sada loša i u kojoj mjeri su spremni podržati popravljanje hrvatske pozicije u BiH

Čović i Ljubić potvrdili su kako je koalicija dva HDZ-a otvorena i za druge hrvatske stranke., a Ljubić je ponovio kako je Čoviću predložio da se organizira trojni sastanak Čović- Ljubić Jurišić. Nakon konferencije za novinstvo, silazeći niz stubište, Ljubić je Čoviću došapnuo: Da nazovemo Jurišića.- Nema, problema, možeš ga ti nazvati, odgovorio je Čović, ispraćajući Ljubića do izlaza iz Doma HDZ-a BiH.

Razumno riješenje

Dvojica lidera kazali su kako je vrijeme da se bilateralni razgovori zamjene mulilaterarnim, a na pitanje o tome kako bi trebala izgledati buduća vlast, i može li se iz nje eliminirati SDP Ljubić je kazao kako se matematički u formiranju vlasti može zaobići svaka stranka.

No, mi se ne bavimo matematikom, već politikom, a politika mora težiti razumnim riješenjima. Razumno riješenja je da vlast čine stranke ili koalicije koje imaju legitimitet tri konstitutivna naroda. Tako će buduća vlast imati i kapacitet i potrebni legitimitet za donošnje teških odluka. Odluke vlasti koje ne bi bile zanovane na legitimitetu sva tri naroda bile bi teško provedive pojasnio je Ljubić, dodajući kako je SDP osvojio 285 tisuća glasova dominanto bošnjačkih te da ta stranka, s obzirom na to, treba biti dio parlamentarne većine

Na pitanje Dnevnika.ba je li točno da se složio s Lagumdžijom da je SDP i hrvatska stranka Čović je pojasnio kako ga je u četiri oka Lagumdžija zamolio da ih ne predstavlja kao nacionalnu stranku, već da oni žele da se predstave i kao hrvatska stranka.- Uredu ako ti je to važna, evo ja to na press konferenciji mogu i prešutiti, objasnio je Čović te dodao:

Čović: Rekao sam Lagumdžiji: Dobro reci ja ću to prešutit

Jedna je stvar kako se netko deklarira, a čija je, stvarno,  SDP stranka jasno je iz njihovih izbornih rezultata, jer od ukupno osvojenih glasova SDP-a 96 ili 97 posto je bošnjačkih. I mi i druge stranke i u vodstvu i u biračkom tijelu imamo par postotaka Bošnjaka i Srba, ali nas se percipira kao hrvatsku stranku i mi nemamo ništa protiv, pojasnio je Čović.

Erotičan odnos

Na pitanje upućeno Čoviću kako komentira to što Milorad Dodik insistira na tome da baš on, Čović, bude predsjedatelj Vijeća ministara, upadicom je odgovorio Ljubić izazvavši smijeh u dvorani: „ Mislim da u tom Dodikovom insistiranju ima nećeg erotičnog, kazao je Ljubić.. Čović je, pak, rekao kako ne vidi razlog zbog čega bi se sada raspravljalo o tome treba li Hrvat biti na čelu Vijeća ministara BiH, kada se prije četiri godine nije raspravljalo treba li na čelu Vijeća ministara biti Srbin, ili prije 8 godina treba li premijer BiH biti Bošnjak.- To treba biti osoba iz hrvatskog političkog bloka, a tko će to biti trebaju odlučiti ove dvije stranke.- To uopće ne moram biti ja, ali ako tako odlučimo spreman sam prihvatiti takvu odluku, kazao je Čović.

Vidović zalutao

S obzrom da je dopredsjednik HDZ 1990. Rudo Vidović stajao među dužnosnicima HDZBiH, na lijevoj strani do Borjane Krišto, dok su sve njegove kolege stajale s desne strane, iza leđa dvojice stranačkih predsjednika upitali smo Ljubića znači li to da je Vidović prešao u HDZ BiH, na što je Ljubić dosjetljivo odgovorio da nije, već je Borjana prešla u „Devedesetku“.

dnevnik.ba

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>