Ostali sportovi

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Osnivačka skupština Sportskog društva  Višići održana je 24. prosinca 1977. u prostorijama Osnovne škole Višići, a skupštini je prisustvovalo 65 članova. Skupštinu je predvodio Mato Blažević, tadašnji predsjednik Mjesne zajednice i predsjednik ONK  Višići. Na ovoj skupštini izabrano je predsjedništvo SD Višići, kojeg su činili: Mile Limov, Miralem Šarić i Mato Blažević. Za tajnika je imenovan Anđelko Raguž. Na skupštini je donesen zaključak da se oforme različite sportske sekcije. Naime, već je postojao nogometni klub, a težilo se osnivanju i rukometnog, odbojkaškog, košarkaškog i šahovskog kluba. Za rad svih ovih sportova postojali su odgovarajući uvjeti, odnosno igrališta u sklopu osnovne škole. Košarkašku sekciju vodili su: Miralem Šarić, Zdravko Brajković i Ilija Raguž; odbojkašku: Rajko Udženija, Mile Bošković i Mirko Karamtić; šah: Ibro Bitanga, Ante Borovac i Ante Krmek; nogometnu: Mile Limov, Mato Blažević, Anđelko Raguž, Ante Škegro, Teofik Šarić, Salko Šoše, Tomo Cvitanović i dr.

Rukometnu sekciju vodili su: Mahmut Metiljević, Tomislav Falak i Amir Zavitan. Najveći uspjeh i najznačajnije rezultate postigao je ŽRK Višići, koji se plasirao u viši rang natjecanja, odnosno u tadašnju Republičku rukometnu ligu. U prvoj sezoni ŽRK Višići odigrali su deset utakmica (2 pobjede, 1 neriješenu, te 7 poraza) uz gol razliku (148:204), te su osvojili 7. mjesto.

[lsvr_feature title=”OKK „VIŠIĆI“” icon=”tp tp-basketball”]

Košarkaški klub OKK „Višići“ osnovali su praktički iz ničega (bez igrališta i novaca, sa mladićima koji su imali samo želju) istinski sportski zaljubljenici Filip Cvitanović – predsjednik, tehnički direktor, oružar i dr., te Pero Ivanković (1957.-1992.) kao trener, tajnik kluba, vozač i dr. Oni su vodili klub od osnivanja pa sve do njegova gašenja. Ovo je ujedno bio najmlađi klub u okviru tadašnjeg Sportskog društva „Višići“. Međutim to nije utjecalo na mlade košarkaše koji su ostvarili zapažene rezultate u Hercegovačkoj košarkaškoj ligi. Navedenu ligu činili su klubovi: KK „Mladost“ Široki Brijeg; KK „Brotnjo“ Čitluk; KK „Grude“ Grude; KK „Posušje“ Posušje; KK „Ljubuški“ Ljubuški; KK „Turbina“ Jablanica; KK „Igman“ Konjic; KK „Bjelopoljac“ Bijelo Polje; KK „Makljen“ Prozor; KK „Hercegovac“ Bileća; KK „Velež“ Nevesinje i KK „Stolac“ Stolac.

U prvoj godini natjecanja 1980./1981. god. OKK“Višići“ su zauzeli sedmo mjesto sa osvojena 24 boda ( 12 pobjeda i 8 poraza).

Najbolje izdanje OKK“ Višići“ su ostvarili u natjecateljskoj sezoni 1983./1984. kada su do samog kraja (posljednje kolo) bili prvi u Hercegovačkoj košarkaškoj ligi, ali zbog nedostatka financijskih sredstava nisu ušli u veći rang natjecanja. Prepustili su mjesto KK“ Konjic“ koji je nakon međurepubličke lige i kvalifikacija igrao Prvu „B“ košarkašku ligu Jugoslavije u kojoj je igrao i KK“Borac“ Čapljina.

Klub je imao financijsku i drugu podršku Zdravka Brajkovića – predsjednik MZ Višići, Ante Škegre i Omera Vučkovića.

U radu kluba Filip i Pero su imali podršku Ilije Raguža koji je bio i kapetan kluba. Oslonci ekipe su bili: Branko Buljubašić, Jadranko Džono, Nikica Ivanković, Ilija Raguž, Naser Mešić, Drago Udženija, Ante Karamatić, Ivica Previšić i Nikica Šutalo, a u sezoni 1983.-1984. god. značajan doprinos dali su i iskusni igrači Dragan Orlović i Meho Veledar.
Nažalost trajanje OKK “Višići“ ograničilo se na kratko razdoblje, odnosno 1980.-1985. godinu, kada je zbog nedostatka financijskih sredstava bio prisiljen istupiti iz natjecanja.

Značajan je doprinos članova OKK“ Višići“ u domovinskom ratu (pet poginulih članova kluba): Pero Ivanković, Jadranko Džono, Ante Karamatić, Miroslav Blažević i Nikola Limov.[/lsvr_feature]

[/vc_column_text][vc_column_text][lsvr_accordion toggle=”yes”]

[lsvr_accordion_item title=”Nešto nedostaje? Nadopunite informacije!” icon=”tp tp-question-circle” state=”closed”]

[contact-form-7 id=”6″ title=”Contact form”]

[/lsvr_accordion_item]

[/lsvr_accordion][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]