Povodom obilježavanja dana borbe protiv nasilja i prevencije nasilja među djecom i maloljetničke delikvencije, koji je sastavni dio Godišnjeg plana i programa rada za tekuću školsku godinu, a koji je usvojen na sjednicama Učiteljskog vijeća i Školskog odbora Osnovne škole ”Lipanjske zore” Višići, realizirane su raznovrsne aktivnosti tijekom mjeseca studenog.

 

Na Međunarodni dan tolerancije, kroz sadržaje svih nastavnih predmeta, upriličeni su razgovori s učenicima o važnosti tolerancije u svakodnevnom životu svakog pojedinca. Zanimljivo je da je bilo učenika koji su svojim nastavnicima postavljali pitanje: “Što je to uopće tolerancija?”.

Kako 18. studenog (nedjelja) nije bilo redovne nastave, Međunarodni dan prevencije nasilja i Dan sjećanja na Vukovar obilježen je u ponedjeljak (19. studenog) raznovrsnim aktivnostima. Upriličena je izložba pisama posvećenih djeci, žrtvama svih svjetskih ratova. Pisma su pisali učenici iz predmetne nastave, a uz potporu svojih nastavnika hrvatskog jezika: Marijane Ljubić, Verice Maslać i Igora Bene.

Najmaštovitija pisma napisali su učenici: Paula Antić (VIII. b) razred i Leo Markota (VI. b), kojima su uručene pohvalnice.

Također je upriličena izložba crteža, posvećenih djeci svijeta kojima su ratovi i nasilje uzeli osmijeh i radost. Crteže su pripremili učenici razredne nastave uz potporu svojih učiteljica: Ružice Vrankić, Žane Blažević, Mare Dadić i Ksenije Brajković. Najmaštovitiji crteži bili su crteži Mije Ćorić (III. razred) i Krešimira Dugandžića (II. razred), koji su također nagrađeni pohvalnicama.

Isti dan, pored spomenika žrtvama Domovinskog rata ispred škole, upriličena je molitva i pročitan je učenički rad, posvećen stradalnicima rata. Članovi Vijeća učenika, vjeroučiteljica Darija Mikulić i pedagoginja-psihologinja Jasna Ajanić Spužić, zapalili su svijeće i odali počast svim poginulim braniteljima. Sjetili su se i Vukovara, grada heroja, grada u kojem su se dogodila neviđena stradanja i zločini. Na poseban način su se sjetili vukovarske djece, njihovih suza, straha… i noći u kojima su izgubili očeve, djedove… cijele obitelji.

U školskoj dvorani upriličena je tribina “Sportom protiv nasilja i svih oblika delikvencije”. Na poziv školske pedagoginje-psihologinje, Jasne Ajanić-Spužić, odazvali su se sportski treneri, atraktivnih i djeci privlačnih sportova: trener nogometa Draženko Krmek, trener košarke Luka Jovanović, trener odbojke Miloš Jelčić, trener tenisa Andrija Jovanović, trener kick boksa Nikola Matić i trener rukometa Mateo Jovanović. Tribina je bila organizirana na zanimljiv način, predavanjima trenera, glazbenim blokovima za koje se pobrinuo nastavnik Igor Beno, zanimljivim čitanjima o sportu i uopće, važnosti sporta u razvoju djece, koja je pripremila pedagoginja. Na kraju tribine, učenici su imali priliku trenerima postavljati pitanja o svemu što ih je zanimalo. Dobivali su stručne odgovore. Treneri su za kraj napravili mali kviz i učenici koji su točno odgovorili na njihova kviz pitanja, dobili su zanimljive nagrade, sportske dresove, medalje.

U Osnovnoj školi ”Lipanjske zore” u Višićima obilježen je i Međunarodni dan djeteta. S učenicima je razgovarano o pravima djece, sukladno Međunarodnoj konvenciji, s kojom su upoznati u listopadu, na satima odjeljenske zajednice, u tjednu djeteta.

U večernjim satima, organizirana je disko večer za učenike starijih razreda, u školskoj dvorani. Plesom, glazbom i smijehom, protiv svih oblika nasilja i delikvencije, bila je poruka učenika i njihovih nastavnika: Kristine Iličić, Sretenke Dragićević, Ernesta Markote, Igora Bene, Darije Mikulić, Verice Maslać i pedagoginje Jasne Ajanić-Spužić koji su odvojili svoje vrijeme i posvetili ga učenicima koji su se beskrajno veselili ovom događaju. Lijepo je bilo vidjeti radosne i rasplesane učenike, a neki od njih su za ovu prigodu kupovali i posebnu garderobu. Važno je napomenuti, da su učenici, poslije plesa, počistili dvoranu, da iza sebe ne ostave nikakav nered.

Pedagoginja-psihologinja je također izradila stručne letke za radionice koje su se trebale realizirati na roditeljskim sastancima i sjednicama stručnih aktiva, s ciljem prevencije nasilja među djecom i svih oblika maloljetničke delikvencije.

Pedagoginja će, sukladno svom redovitom planu rada u narednom razdoblju, s učenicima sedmog razreda upriličiti radionice “Nenasilno rješavanje konflikata”. Za mjesec prosinac planiraju se nove zanimljive aktivnosti, a u tijeku je njihova priprema.

Andrea Jakiša ::: caportal.info

 

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>