Već duže vremena u Višićima tinja ideja o osnivanju kulturno umjetničkog duštva s ciljem očuvanja bogate, višestoljetne povijesti, kulture i tradicije našega mjesta. Nakon nekoliko mjeseci aktivnog rada i istraživanja kulturnih i povijesnih korijena, u petak (05. listopada 2012.), osnovano je Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Višići”!

 

Mladi i stari zaljubljenici u kulturu, tradiciju i povijest našega mjesta napokon su dobili mogućnost djelovati u okviru dobro organiziranoga društva, a većina osnivača su prije svoga angažmana u HKUD-u “Višići” djelovali u sekcijama HKUD ,”Luke,” Čapljina (društvo koje je bilo skupina više mjesnih zajednica – Svitava, Čeljevo, Dračevo-Sjekose, Višići, Tasovčići, Gnjilišta, Doljani, Klepci) i koje je imalo sjedište u našem mjestu.

Osnovni zadatak HKUD “Višići” jest njegovanje hrvatske kulturne baštine sela Višića. Društvo će se aktivno baviti proučavanjem i bilježenjem narodnih običaja, starih zanata te sportova i igara koji su prisutni u našemu mjestu od davnina. Djelovanje HKUD “Višići” trebalo bi biti jamstvo za nastavak aktivnosti u koje se već ušlo, proslava sv. Ante, ali i pokretanje novih projekata kao što su prigodni koncerti za Božić i blagdane. U službenom dijelu osnivačke skupštine predstavljen je program i statut HKUD-a “Višići”. Za prvog predsjednika izabran je Dragan Ivanković, a za dopredsjednika Velislav Malić. Upravni odbor čine: Jozo Maslać, Neđo Raguž, Rada Matić, Dario Ivanković, Pero Knežević, Vinko Barić i Vito Blažević. U nadzorni odbor su izabrani: Andro Menalo, Kata Raguž i Milenko Marić.

Nakon službenog dijela s lijepim željama novoosnovanom HKUD-u “Višići” obratili su se predstavnici susjednih HKUD-ova s kojima je već uspostavljena suradnja: HKUD “Zora” – Struge-Gorica, HKUD “Drijeva” – Gabela i HKUD “Naši korijeni” – Bobanovo selo.

Uz pjesmu, druženje je potrajalo do kasno u noć s nadom da će osnivanjem HKUD-a “Višići” kulturni život našeg mjesta podići na nivo kakav zaslužuju Višići. Našem HKUD “Višići” želimo uspješna i plodonosan rad, te ovom prilikom želimo reći da su vrata ovoga društva otvorena svima.

 

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>