Najava da će dva turska ratna broda, a riječ je o fregatama Kemal Reis i Giresun, uskoro uploviti u Neumski zaljev, izazvala je negodovanje stanovnika ovog hercegovačkog primorskog mjesta, naseljenog Hrvatima.

 

 

Podsjetimo, fregata Kemal Reis spada u kategoriju najmodernijih brodova kojima raspolaže turska mornarica. Riječ je o fregati klase Barbaros, a slično vrijedi i za fregatu Giresun, koja je postala poznata i izvan vojnih krugova nakon što je u ožujku prošle godine spriječila napad pirata na vijetnamski teretni brod u zaljevu Ade. Ova dva broda, s ukupno 600 mornara trebala bi uploviti u neumski akvatorij 18. lipnja i zadržati se tri dana. Kako doznaje Dnevnik.ba, isplovljavanje je predviđeno za 21. lipnja.

Nezadovoljstvo pučana
No, lokalno pučanstvo nije oduševljeno dolaskom turskih ratnih brodova, slično kao što je bilo prosvjeda i prilikom dolaska vojnih plovila nekih drugih država, primjerice američkih, u Neum. Naime, pučani strahuju da je ova vrsta posjeta zapravo demonstracija želje određenih krugova u Sarajevu da od Neuma naprave veliku luku, nasuprot planovima i željama lokalne zajednice da se Neum prije svega razvija kao turističko, a ne lučko središte. Kažu da problem nije u tome što dolaze turski brodovi te da je jednako nezadovoljstvo postojalo i kada su pristajali brodovi iz Sjedinjenih Država. Navodno, strahuje se i od ekološkog zagađenja, navode mještani, među kojima se čak pojavila i ideja da svojim brodicama pokušaju zapriječiti ulazak velikih brodova u Neum.

Ulazak u NATO
S druge strane, dolazak turskih vojnih brodova, kako se najavljuje, treba demonstirati i prijateljstvo ove zemlje spram Bosne i Hercegovine i podršku ciljevima BiH za ulazak u NATO i druge euroatlanstske integracije. Turska diplomacija u novije je vrijeme snažno angažirana kada je riječ o prilikama na Balkanu, a posjet u lipnju trebao bi biti već četvrti sličan dolazak turskih brodova u Neum.  I prošle godine, sredinom svibnja, turski ratni brod “TCG Gokova” (F-496) posjetio je Neumski zaljev. Tada je uprličen prijem za brojne bh. dužnosnike.

” Između BiH i Turske postoje duboke i bratske veze, a posjeta ovog broda jedan je oblik demonstracije veoma dobrih odnosa. Doprinijet će formiranju još boljih odnosa oružanih snaga Turske i BiH. Nadamo se da će naredni posjet Neumu biti posjet luci čija je država članica NATO-a ” – rekao je tada turski veleposlanik u BiH.

Dnevnik.ba

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>