U petak (25. veljače), u prostorijama Osnovne škole “Lipanjske zore” održano je stručno predavanje o opasnom šetniku rajčice specifičnog naziva Južnoamerički moljac rajčice (lat. Tuta absoluta). Predavanje su održali eminentni stručnjaci iz područja zaštite bilja prof. dr. Ivan Ostojić, mr. sc. Danko Tolić, a o kojem velikom problemu se radi dokaz je da su skupu bili prisutni i ljudi iz uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja gosp. mr. sc. Nenad Čolaković.

Na predavanju se govorilo o morfološkim osobinama, biologiji, načinu širenja ovog štetnika i mjerama borbe koje prenosimo u cijelosti.

MJERE BORBE PROTIV Južnoameričkog moljca rajčice (lat. Tuta absoluta).

Budući da gusjenice moljca žive u lisnom tkivu “mini” otežano je suzbijanje insekticidima.

Stoga se pri suzbijanju ovog opasnog štetnika koriste sve raspoložive mjere integrirane zaštite koje uključuju:

  • Plodored (plodosmjena s kulturama koje ovaj štetnik ne napada)

  • Uništavanje ostataka napadnutih biljaka nakon završetka berbe

  • Upotreba ferotrapova sa seksualnim feromonima za lov mužjaka leptira (delta trapovi i vodeni trapovi). Tjedan dana prije sadnje rajčice postavljaju se Delta trapovi (2-3 kom/ha) koji služe za monitoring leta leptira.

  • Korištenje insekt mreža na svim otvorima zaštićenih prostora

  • Napraviti predulaze i dvostruka vrata na zaštićenim prostorima

  • Uništiti sve korove u blizini parcele ako mogu biti domaćini Južnoameričkog moljca rajčice

  • Biološke mjere borbe koje uključuju parazite i predatore. Iziskuje velike troškove i veliko znanje. Biološka zaštita kod nas je još uvijek u začetku. U susjednim zemljama uspješno se koristi Macrolopus caliginosus i Nesidiocoris tenuis.

  • Kemijske mjere borbe (primjena insekticida) je najznačajnija mjera borbe. Od pripravaka se osim dobrog djelovanja traži kratka karenca i zanemariv štetni utjecaj na korisne kukce (bumbare, parazite i predatore). Kao vrlo učinkoviti pripravci pokazali su se Affirm (emamektin), Laser (spinosad ) i Avaunt (indoksakarb). Koriste se naizmjenično, maksimalno 2 puta u blok prskanju i maksimalno 3 puta tijekom jedne sezone. Uz insekticide se preporučuje koristiti kvalitetne okvašivače (Etalfix pro ili Extravon).

Na predavanju se pojavio veliki broj naših mještana što možemo zahvaliti agronomima iz našeg mjesta koji su uložili dosta truda da ovo sve organiziraju i dovedu ove velike stručnjake iz područja zaštite bilja. Organizatori se zahvaljuju našem portalu i čapljinskom portalu, te radiju Čapljina koji su ovo predavanje popratili s medijske strane.

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>