Reprogram kredita koristi mali broj poduzeća i građana u BiH, i to zbog neinformiranosti ili želje da kredit što žurnije vrate. Iako banke u Bosni i Hercegovini prema nalogu entitetskih agencija za bankarstvo mogu bez dodatnih troškova reprogramirati kredite svojih klijenata koji nemaju kašnjenja u otplati kredita duže od devedeset dana, takva mogućnost, prema podacima Udruženja banaka, slabo je iskorištena u ova recesijska vremena.

Reprogramom kredita pravnim i fizičkim osobama s urednom otplatom rata, koje su zapale u teškoće uslijed financijske i ekonomske krize, omogućava se da ne pogoršavaju klasifikaciju tih kredita i da se samim time ne izlažu dodatnim troškovima za formiranje rezervi.

Skoro četiri mjeseca od kada su uvedene ove mjere u Udruženju banaka Bosne i HErcegovine ističu da za reprogramiranje svojih kredita nije pokazalo niti stanovništvo, kao ni poduzetnici.

Imamo informacije da je slaba potražnja za ovom vrstom, uvjetno rečeno, privilegije – kaže tajnik Udruženja banaka BiH Mijo Mišić. Koristeći reprogram kredita, građani koji su zbog ekonomske krize ostali bez posla, kojima plaća kasni duže od tri mjeseca ili im je čak drastično smanjena, mogu produžiti rok otplate kredita ili, kao drugu mogućnost, zamrznuti plaćanje njegove glavnice do godinu dana. U prvoj varijanti građani bi produženjem roka otplate smanjili iznos mjesečne rate, a u drugoj ne bi morali vraćati glavnicu, nego samo dospjelu kamatu, pojašnjavaju u Udruženju banaka Bosne i Hercegovine.

Bilo je slučajeva, naglašavaju u navedenom Udruženju banaka, gdje su komercijalne banke odbile zahtjev klijenata za reprogram kredita koji su priložili dokaze da su ostali bez posla, i to ne svojom krivicom.

izvor: večernji list

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>