Cigarete u Bosni i Hercegovini od 1. siječnja 2012. poskupjet će u prosjeku za 35 pfeninga, kazao nam je načelnik Odjela za komunikacije Uprave za neizravno oporezivanje BiH Ratko Kovačević. Pojašnjava da se radi o ukupnom poreznom povećanju i da će povećanje koje bude više od 0,35 maraka značiti čistu zaradu proizvođača cigareta.

Dvije trošarine

Iz UNO-a pojašnjavaju da se s početkom 2012. posebna trošarina na cigarete povećava se 0,45 maraka na 0,60 maraka po kutiji, a minimalna trošarina iznosit će 1,65 maraka po kutiji cigareta. Ovo znači da se posebna trošarina povećava za 0,15 maraka, što je definirano novom odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete za 2012., koju je usvojio Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje.

Također, Kovačević pojašnjava da se na osnovi člana 21. Zakona o trošarinama u BiH, Upravni odbor UNO-a odlučio donijeti odluku o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete koja će se primjenjivati od 1. siječnja. Odlukom je definirano da će se od 1. siječnja plaćati i proporcionalna trošarina po stopi od 42 posto na osnovicu utvrđenu u skladu sa Zakonom o trošarinama i posebna trošarina u iznosu od 30 maraka za 1000 komada, odnosno 0,60 maraka za pakiranje od 20 komada. Ukoliko je ukupna trošarina na cigarete, koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne trošarine, plaća se minimalna trošarina u iznosu od 1,65 maraka po kutiji cigareta za pakiranje od 20 komada. Za pakiranja različita od pakiranja od 20 komada trošarina se plaća razmjerno broju komada u pakiranju, pojasnio je Kovačević.

Povećanja do 2014.

Odluka o povećanju trošarine predstavlja nastavak harmonizacije trošarinske politike u BiH s politikom trošarina na cigarete u Europskoj uniji. Kako je kazao Kovačević za Dnevni list, kalkulaciju novih maloprodajnih cijena cigareta formiranih u skladu s odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete za 2012., proizvođači i veliki distributeri cigareta dužni su dostaviti u Upravu najkasnije do 30. studenoga.

Dnevni list napominje da je Zakon o trošarinama u BiH predvidio da godišnje povećanje posebne trošarine na cigarete ne može biti manje od 7,50 maraka za 1000 cigareta, odnosno 0,15 maraka po kutiji cigareta.

 

pogled.ba

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>