Srpski narodni pokret /SNP/ “Izbor je naš” ocijenio je korisnim posjet predsjednika Hrvatske Ive Josipovića Republici Srpskoj, istaknuvši da, osim isprike, očekuje od Josipovića da …

 

… pokaže dobru volju s ciljem istinskog pomirenja na ovim prostorima zbog zločina koje su počinile regularne snage hrvatske vojske nad srpskim civilima u Sijekovcu.

“Ta dobra volja ogledala bi se u obećanju da će sve učiniti kako bi se u Hrvatsku vratilo što više protjeranih Srba od njih više stotina hiljada, da pedeset hiljada stanarskih prava koja su Srbi imali pređe u vlasništvo, jer su stanarska prava na prostoru bivše Jugoslavije, sem u Hrvatskoj, pretvorena u vlasničko pravo, te da se procesuiraju i svi oni koji su odgovorni za zločin nad Srbima, kao i obnovi uništena imovina Srba”, saopšteno je iz Pokreta.

SNP “Izbor je naš” smatra da sada nije realno očekivati razgovor o konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj i ravnopravnosti ćiriličnog pisma.

“Konkretno djelovanje u tom pravcu značilo bi da Josipović i država Hrvatska rade na istinskom pomirenju naroda na ovim prostorima. Ukoliko izostane takvo obećanje od predsjednika Josipovića, Pokret u tom slučaju ne isključuje mogućnost da je njegova posjeta u službi pripreme i postepenog uvođenja politike potčinjavanja Federacije BiH i Republike Srpske od Zagreba, odnosno Hrvatske”, navedeno je u saopštenju.

izvor: Biznis.ba / Srna

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>