Korisnicima usluga telekom operatera u BiH, usluga prenosivosti broja, odnosno mogućnost promjene mobilnog operatera, a da broj mobitela ili fiksnog telefona ostane isti, bit će omogućena od 1. kolovoza.  Amela Odobašić, rukovoditeljica sektora za odnose sa javnošću Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) kazala je za “San” da svi operateri moraju biti spremni kako bi ova

usluga zaživjela. Naime, ova usluga je trebala zaživjeti još početkom ove godine, ali operateri u BiH nisu uspjeli izvršiti pripremu svojih komutacionih sustava za prenosivost brojeva pa je rok za realizaciju usluge nekoliko puta prolongiran. Stoga je RAK 11. veljače 2011. godine, donio rješenja protiv osam operatora telekomunikacija u BiH, koji nisu izvršili obveze po pitanju realizacije usluge prenosivosti brojeva u fiksnim i mobilnim mrežama, uključujući i HT Mostar, s novčanom kaznom od 10. 000 KM. Agencija je tada naložila 15. travnja kao krajnji rok za primjenu usluge prenosivosti brojeva u fiksnoj telefoniji. Međutim, do ovog zacrtanog datuma svi operateri su bili spremni sem HT-a Mostar. Zato je RAK donio rješenje kojim se izriče novčana kazna ovom operateru u iznosu od 25. 000 KM.

“Utvrđeno je da firma HT Mostar nije izvršila pripremu svojih komutacionih sustava za uslugu prenosivosti telefonskih brojeva i nije razvila i testirala servise koji bi joj omogućili korištenje usluga upravitelja Središnje baze podataka. Rješenjem se nalaže HT-u Mostaru da sa 1. kolovozom 2011. godine izvrši pripremu svojih komutacionih sustava i priključenje na Središnju bazu podataka, kako bi se pretplatnicima omogućilo korištenje usluge prenosivosti telefonskih brojeva u fiksnoj telefonskoj mreži BiH. Dobili su i upozorenje da će uslijediti teže sankcije u slučaju nepoštivanja ovog roka i naloga Agencije. Mi ne možemo nikoga natjerati, ali možemo sankcionisati”, kazali su u RAK-u. Glasnogovornica BH Telecoma Nađa Lutvikadić, kaže za “San” da je ovaj bh. operater već spreman i da čeka ostale, kako bi se počelo s realizacijom ove usluge.

U okviru obveza koje se odnose na implementaciju usluge prenosivosti telefonskih brojeva u telefonskoj mreži BiH, RAK je sprovela postupak izbora firme koja će vršiti usluge Upravitelja središnje administrativne baze podataka prenesenih brojeva. Izabrana je firma QSS d.o.o. Sarajevo, kojoj je 1. lipnja 2010. godine dodijeljena Dozvola za pružanje usluge Upravitelja središnje administrativne baze podataka prenesenih brojeva.

 

izvor: pogled.ba

 

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>