MEĐUGORJE – i ove godine okupit će tisuće vjernika koji su u marijansko svetište došli potražiti mir i sigurnost. Cijelog ovog  tjedna, a posebice jučer, tijekom protekle noći i danas na samu obljetnicu u Međugorje se slijevaju brojne hodočasničke skupine kako iz naše zemlje, tako i iz Hrvatske i drugih zemalja, a nerijetko mnogi na zavjet prema tom Gospinu svetištu pješače kilometrima, neki čak i bosi, kako bi na taj način prikazali svoju žrtvu i molili za svoje najbliže.

Molitva za zdravlje i mir

Milka Džaja iz Trogira hodočasti već godinama i kaže kako je uvijek iznova nešto vuče u ovo malo vjersko središte Hercegovine, te da će tu dolaziti sve dok bude mogla.
– Ovdje sam već sedmi put. Dolazim iz Trogira pomoliti se Bogu za zdravlje, mir i blagoslov za svoju obitelj, kratko je rekla Milka ističući da je i svoju djecu uspjela podići samo uz Božju pomoć.
Na pitanje utječe li na njih to što Vatikan još uvijek nije službeno priznao Međugorje, Milka kaže da na nju ne utječe, a ne bi trebalo ni na druge.
– Je li Međugorje priznato ili nije, meni puno ne znači. Ja kao vjernik vjerujem da ovdje ima nešto. Ovdje se osjećam kao i u Lourdesu i Fatimi koji su priznati, ali kada ovdje dođem osjetim, onaj poseban mir u srcu. Osjećam da mi Bog pomaže i da mi je stalno u pomoći, kazala je Milka. S njom se slaže i Ante Bilušić koji je u Međugorje na proslavu 29. godišnjice ukazanja stigao iz Zagreba. Ovaj 70-godišnjak kaže da je ovdje prvi put bio prije 20 godina, te da se od tada mnogo toga promijenilo. Kako je kazao, nije problem u nepriznavanju Međugorja, nego u tome što se sve komercijaliziralo.
– Mnogo toga se polako pretvorilo u biznis što je po meni pogrešno. Nije sve u novcu, mislim da smisao života treba tražiti u Bogu. No, sve to me neće omesti da i dalje dolazim i da se pomolim za svoje zdravlje, kazao je Ante.
Pored Talijana, koji ove godine čine 80 posto svih hodočasnika, nemali broj je došao iz Francuske, Njemačke, Austrije i mnogih drugih zemalja, a zanimljivo je napomenuti da smo sreli i veliki broj mladih koji su, najčešće u grupicama, s ruksacima na leđima pješice dolazili iz Bosne i Dalmacije.
– Ovdje sam već 13. put, a razlog što dolazim je da se u okrilju međugorske Gospe molim za mir i pomirenje s Bogom kao i za zdravlje svoje obitelji, rekao nam je Franz Lihm, hodočasnik iz Nizozemske, koji je prvi put u Međugorje došao 1991. godine.
Najposjećenije svetište

Međugorje je u novije vrijeme jedno od najpoznatijih i najposjećenijih hodočasničkih svetišta u cijelom katoličkom svijetu. U selu Bijakovići, na području župe Međugorje, prema svjedočanstvu šestero djece, točno se prije 29 godina ukazala Blažena Djevica Marija, Isusova majka. Od tada svakodnevno dolaze u Međugorje tisuće i tisuće hodočasnika sa svih strana svijeta i do sada ga je posjetilo više od 25 milijuna hodočasnika s ciljem pronalaska duhovnog mira. Vidiocima Vicki Ivanković-Mijatović, Ivanu Dragičeviću i Mariji Pavlović Lunetti Gospa se navodno svakodnevno ukazuje, a hodočasnici hrle do njih u želji da čuju poruke Blažene Djevice. Vidiocima Ivani Ivanković-Elez, Mirjani Dragičević-Soldo i Jakovu Čoli Gospa se ukazuje jedanput godišnje.
Ovih dana međugorsko svetište pohodi mnogo katoličkih vjernika sa svih strana svijeta pa se svete mise održavaju češće i na različitim svjetskim jezicima. Očekuje se da će na svetom misnom slavlju, koje će se upriličiti danas, na samu 29. obljetnicu Gospinih ukazanja, biti nazočno između 80 do 100 tisuća vjernika.

“Hodnja mira”

Jučer je na blagdan sv. Ivana Krstitelja, u 6 sati ujutro ispred samostana sv. Ante na Humcu prema Međugorju krenula tradicionalna 19. međunarodna “Hodnja mira”.
U toj kilometrima dugoj hodočasničkoj koloni bilo je nekoliko tisuća katoličkih vjernika sa svih kontinenata, među kojima i velik broj svećenika, starih i nemoćnih, žena i djece te mnogo mladih.

izvor: dnevni list

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>