VIDEO: Čapljinci Menalo i Šutalo glavna tema nogometnog fair play-a

U 21. kolu Hrvatske telekom prve lige HNK Rijeka i NK Istra 1961 podijelili su bodove. Na utakmici su viđena dva pogotka a oba su postignuta u prvih osam minuta susreta. Najprije je NK Istra 1961 došao u vodstvo preko bivšeg igrača NK GOŠK Gabela Šime Gržana a konačnih 1:1 postavio je u 8. minuti Robert Murić. No pažnju je zaokupio detalj susreta u kojem su glavnu ulogu imala dva Čapljinca, Luka Menalo i Josip Šutalo. (više…)

Revidirane epidemiološke mjere za škole

Uslijed smanjenja broja zaraženih korona-virusom u našoj županiji, Zavod za javno zdravstvo dao je prijedlog za revidiranjem preventivnih mjera za rad školskih ustanova i vrtića, a koje je je potvrdio Krizni stožer ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ. Izdvajamo da se učenicima razredne nastave (od 1. do 5. razreda) produžava boravak u školi za 30 minuta (s dosadašnja 2 sata na 2 sata i 30 minuta), TZK izvoditi na otvorenom (ako vremenske prilike dopuštaju) ili u dvoranama ali pod strogim epidemiološkim mjerama. Revidirane mjere možete pogledati  na linku:

https://drive.google.com/file/d/12I4MYeIG1UAi_BVIK8VNP7OZKfHoduun/view?usp=sharing

Grupa iseljenih Višićana donirala 2000 KM za obnovu župne crkve

Kako smo nedavno pisali, na platformi Viber je pokrenuta grupa ♥isici koju čine iseljenici iz mjesta Višića. Ideja osnivača grupe je druženje, razmjena informacija i pomoć u skladu s mogućnostima Višićima. Trenutno je u grupi preko 40 naših bivših suseljana koji trenutno žive po cijelom svijetu. Prva akcija za koju su se odlučili je bila kupnja drona i prikupljanje sredstava za obnovu župne crkve u Dračevu. Prvu akciju su završili ovih dana i prikupili su ukupno 550 i 1000 KM koje smo, u njihovo ime, predali našem župniku don Vinku Ragužu u čije ime se ovim putem zahvaljujemo.

I ovo je Park prirode, koliko AGROHERC d.o.o. vodi brigu o zaštiti okoliša?

Park prirode Hutovo blato je smješteno 8 km jugoistočno od Čapljine i jedan je od bogatijih rezervata ptica močvarica u jugoistočnoj Europi. Močvara je interesantna i značajna sa ornitološkog, ihtiološkog, znanstvenog, ekološkog i turističkog stajališta. Svake zime dvjestotinjak vrsta ptica zimuje u močvarnim staništima parka. Vode Hutova blata obiluju slatkovodnim ribama, naročito jeguljom, šaranom i cinkvom, koje su cijenjene slatkovodne ribe.

Hutovo blato osim toga obiluje i raznim gospodarskim djelatnostima, koje su dopuštene u parkovima prirode, a jednu od njih na području Višića obavlja i AGROHERC d.o.o. Prekjučer (2. veljače) smo obilježili Međunarodni dan zaštite močvare i močvarnih staništa, ali koliko zbilja ulažemo u zaštitu našeg Hutovog blata, naših voda i našeg dobra, već duže vrijeme pitaju se mještani Višića, Dračeva, Čeljeva i ostalih okolnih mjesta.

Pa nakon brojnih upita kada će se i naš portal pozabaviti problematikom koja opterećuje naše mještane i povezan je s plantažom vinove loze i jabuke, odnosno firmom AGROHERC d.o.o. Čapljina, odlučili smo formalno putem Udruge Ostajem poslati upit Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede te Službi za zdravstvenu ekologiju pri Zavodu za javno zdravstvo koje smo upoznali s ovim problemom. Iz poruka i komentara koje smo dobili, foto i video sadržaja, te osobnog iskustva naših mještana, evidentno je da radnici Agroherca nesavjesno i neodgovorno koriste određene pesticide, herbicide i fungicide, na načine koji nisu u skladu sa uputama za upotrebu, zakonom i propisima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Konkretan slučaj na koji nam je ukazao i materijale dostavio naš sumještanin, vezan je proizvod ENYGMA (ciprodinil + fludioksonil) koji se intenzivno koristi na plantažama u Višićima u cilju suzbijanja tzv. sive truleži. Sami proizvod je odobren i registriran te dozvoljen za upotrebu, međutim kod korištenja sredstava koja sadrže navedene fungicide potrebno je obratiti posebnu pozornost na onečišćenje podzemnih i površinskih voda. Kod korištenja Ciprodinila potrebno je obratiti pozornost na zaštitu ptica, sisavaca i vodenih organizama, a fludioksonila na mogućnost onečišćenja podzemnih voda i na zaštitu riba i vodenih beskralježnjaka. Međutim Agroherc ne samo da ne vodi brigu o barem minimalnim mjerama zaštite, nego izravno onečišćuju okoliš činjenicom da navedena sredstva koriste na dijelom močvarnom području i to u Parku prirode. Inače, za neupućene, plantaže Agroherca na području Višića cijelom površinom se nalaze u sklopu parka prirode Hutovo blato. Na slikama ispod ovog teksta može se vidjeti jedan dio onečišćenih kanala na “Višićkoj kaseti” koji se potom ulijevaju u rijeku Krupu. Krupa, koja kao rijeka koja teče u dva smjera, onečišćenje nosi i u Neretvu te u gornji tok, Deransko i Svitavsko jezero koji obiluju ribom, a ta ista riba je gotovo svakodnevno na meniju naših domova i restorana. Odlaganje i skladištenje za okoliš i zdravlje štetnih sredstava također nije u skladu s propisima i uputama za korištenje, te vrlo moguće može doći i do onečišćenja podzemne vode koju veliki dio stanovništva ovog područja koristi za piće.

Da ne bi baš u potpunosti unaprijed osudili i prejudicirali, u razumijevanju da gospodarski subjekti i pojedinci našeg područja moraju koristiti određene proizvode za zaštitu svojih poljoprivrednih dobara, pozvali smo prethodno navedene nadležne institucije i njihove službe da u što skorijem roku odrade potrebna ekotoksikološka ispitivanja, ispitaju ispravnost vode s područja Višića za piće, površinskih voda za kupanje i rekreaciju te utjecaj navedenih sredstava na biljni i životinjski ekosustav. Tek ukoliko se dokaže prekršaj od strane AGROHERC d.o.o. i onečišćenje životne sredine, vjerujemo da će isti biti primjerno sankcioniran.

Zdravlje ispred svega.

Udruga Ostajem

 

FOTO: Počela izgradnja igrališta za naše najmlađe

Ovih dana je započela izgradnja dječjeg igrališta za najmlađi uzrast u dvorištu Osnovne škole Lipanjske zore u organizaciji Udruge Ostajem. Podsjetimo, prije 2 godine Udruga Ostajem je pokrenula akciju prikupljanja sredstava za izgradnju igrališta na Božićnom domjenku ali su prikupljena sredstva preusmjerena na potrebitu obitelj. Zbog nedostatka financijskih sredstava gradnja je odgađana sve do sada. Trenutno se izvode radovi na pripremi podloge (iskop zemlje, postavljanje geotekstila i zamjena zemlje šljunkom, betoniranje rubnjaka i nasipanje završnog sloja). Nakon pripremnih radova na podlozi krenut će se s izgradnjom igrališta koje članovi namjeravaju sami izgraditi u skladu s mogućnostima.  Ovim putem pozivamo sve koji možda mogu donirati građevinski materijal (cement, grede 10×12, grede 5×8, fosna 5×20, daska, metalni podni nosači za grede, metalni kutni nosači..) da nam se jave i potpomognu ovaj projekt koji će razveseliti naše najmlađe. Ovim putem se zahvaljujemo onima koji su već pomogli na bilo koji način izgradnju. U nastavku pogledajte jedan od idejnih prijedloga i ostale fotografije koje smo napravili ovih dana pri početku radova na igralištu. Istovremeno je očišćen dio školskog dvorišta i prilaz Domu zdravlja.

FOTO: Ivo Kulaš, učenik OŠ “Lipanjske zore”, najbolji igrač Zimskog talent kupa

Učenik Ivo Kulaš pohađa 7. razred u područnoj školi Domanovići, a uz školske obveze trenira i nogomet, kao i njegov brat Filip. Trenutno treniraju u NK GOŠK, a upravo je Ivo na Zimskom talent kupu koji se održao u Arena Sport Centru u Mostaru proglašen najboljim igračem u generaciji 2008. godište. Nagradu mu je uručio Krešimir Kordić, najbolji strijelac HŠK Zrinjski u povijesti. (više…)