FOTO: Treće kolo Lige doline Neretve; Višići bolji od Dubravke

Liga doline Neretve za mlade nogometaše stigla je do trećeg kola. Ove nedjelje vidjeli smo pet utakmica u SRC Adonaj u Klepcima, a i Višićani su upisali prve bodove ove szone, i to nadigravši SD Dubravka uvjerljivo rezultatom 4:0. Uzbudljivo je bilo i u drugim susretima, a vrijedi izdvojiti visoku pobjedu “onkovaca” nad Čapljinom, a u ostalim susretima bilo je mnogo neizvjesnije, a rezultati su bili slijedeći:

ONK MetkovićHNK Čapljina8:0
NK MostarŠN Limači Čapljina2:3
NK LjubuškiNK Dubrave Inter Campus4:3
HNK NeumMNK Stolac1:0
HNK VišićiSD Dubravka4:0

Nakon tri kola ONK Metković je vodeći sa maksimalnim učinkom, prati ih Neum s istim brojem bodova ali nešto lošijom gol razlikom.

PozicijaEkipaUPNIG+G-GRBod
1.ONK Metković3300180189
2.HNK Neum3300142129
3.NK Mostar3201133106
4.ŠN Limači Čapljina220010286
5.NK Ljubuški320111566
6.HNK Višići210146-23
7.NK Jadran Ploče210125-33
8.HNK Čapljina3102419-153
9.NK Dubrave Inter Campus300359-40
10.MNK Stolac3003212-100
11.SD Dubravka3003020-200

Iduće, 4. kolo, na rasporedu je u subotu (14.12.) s početkom u 09:00 sati.

OBAVIJEST: Nastava u popodnevnoj smjeni u OŠ Lipanjske zore se neće održati

Kako smo dobili informaciju iz Osnovne škole Lipanjske zore, nastava u popodnevnoj smjeni, dana 26.11. (utorak) NEĆE SE ODRŽATI zbog opasnosti od podrhtavanja tla.

Podsjetimo, noćas u 03:54 Albaniju a i okolne države pa i nas, zatresao je potres magnitude 6.4 po Richteru. Potres je uzrokovao velike materijalne štete uz više od 600 ozlijeđenih i 7 mrtvih osoba.

Epicentar potresa bio je između Drača i prijestolnice Tirane na deset kilometara dubine.

Nakon tog snažnog potresa još je nekoliko potresa pogodilo Albaniju. Posljednji je bio u 7:10 sati jačine 5,4 po Richteru. Epicentar je bio u Jadranskom moru 27 kilometara od Drača. Osjetio se i na jugu Hrvatske.

Jutros u 10:19, snažan potres magnitude 5.4 po Richteru zatresao je Hercegovinu ali i okolno područje. Epicentar tog potresa je bio jako blizu našeg područja, 9 km jugoistočno od Blagaja.

FOTO: Počela Liga doline Neretve, okuplja 150 mladih igrača od Mostara do Ploča

Preko 150 mladih igrača iz 11 klubova i škola nogometa iz Hercegovine i Dalmacije sudjeluje na ovogodišnjem “osvježenom” izdanju Lige doline Neretve za mlade nogometne uzraste (U-10). Ove godine aktivno je uključen i HNK Višići koji u suradnji sa SRC Adonaj i pod pokroviteljstvom GNK Dinamo Zagreb organizira ligu u balon dvorani u Klepcima. Zanimljivost je da će, po završetku lige, selekcija sastavljena od najboljih pojedinaca iz svih ekipa imati će priliku odmjeriti snage sa svojim vršnjacima iz GNK Dinamo te na kraju možda i najtalentiraniji od njih u budućnosti i završiti u redovima zagrebačkog Dinama.

Ova priča je krenula u SRC Adonaj još 2013. godine i cilj je koncentracija kvalitete mladih nogometaša doline Neretve upravo u Čapljini, a nakon par godina neaktivnosti ponovno je zaživjela uz angažman HNK Višići.

Prvo kolo je odigrano prošlu nedjelju, a bilo je itekako zanimljivo te su u četiri odigrana susreta postignuta 22 pogotka. Rezultati 1. kola Lige:

HNK ČapljinaMNK Stolac4:2
NK Dubrave Inter CampusHNK Neum2:4
SD DubravkaNK Mostar:
NK Jadran PločeONK Metković0:4
HNK VišićiNK Ljubuški0:6

Iduće kolo na rasporedu je u nedjelju, 01. prosinca, a utakmice su na rasporedu od 09:00 do 14:00 sati.

FOTO: Stanko Krnjić dobitnik nagrade „Bugojanska vaza“ za kratku priču

U subotu je u SKC Bugojno po sedmi put uručena književna nagrada „Bugojanska vaza“. Nagrada se dodjeljuje za kratku priču, a ove godine dobitnik nagrade je književnik Stanko Krnjić za svoju priču „Otkupnina“.

Bugojanska vaza je najstariji pisani spomenik na području BiH, a datira iz VI. stoljeća p.n e. To je zdjela koja je pronađena na području općine Bugojno i na njoj su urezane najstarije pisane riječi u BiH. Tekst je na umbro-etrurskom jeziku a urezan je u svježi rub zemljane posude. Originalna zdjela se nalazi u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, a njenu repliku je izradila kiparica Adina Kero.

Nagrada se dodjeljuje za najbolju kratku priču/pripovjetku izabranu na prethodno raspisanom natječaju. Od pristigle 62 priče, stručni žiri jednoglasno je izabrao Krnjićevu priču kao najbolju. Nagrada se sastoji od replike Bugojanske vaze kiparice Adine Kero i novčanog iznosa.

FOTO: Učenici OŠ “Lipanjske zore” u posjeti Zemljaskom muzeju BiH

Učenici OŠ “Lipanjske zore” zajedno sa svojim vršnjacima iz OŠ “Vladimir Pavlović” i OŠ “Čapljina” išli su na jednodnevni izlet u Sarajevu kojeg je organizirao OSCE. Da podsjetimo, svi ovi učenici, njih 30-ak sudjelovali su u kvizu “Obrazovanje bez diskriminacije” kojeg je organizirao OSCE, te ih je za nagradu ista organizacija počastila izletom u Sarajevo. U pratnji učenika bili su nastavnica Marijana Milićević i nastavnik Vidak Jović. Tom prilikom posjetili su Zemljaski muzej BiH, gdje su mogli vidjeti par arheoloških ostataka koji su pronađeni u Višićima, a nakon obilaska Muzeja prošetali su Sarajevom i ručali u jednom modernom tržnom centru.

Novi potres magnitude 3,9 u Hercegovini, 10-ak kilometara od Višića

Novi potres s epicentrom kod Ljubuškog zatresao je Hercegovinu danas u 09:56 sati.

Euro-mediteranski seizmološki centar objavio je da je potres bio snage 3,9 stupnjeva prema Richterovoj ljestvici. Prema informacijama EMSC-a, epicentar potresa bio je 6 kilometara južno od Čitluka, na dubini od 10 kilometra.

Potres se osjetio na širem području Hercegovine. Osjet je bio najjači na udaljenosti 11-16 kilometra od epicentra gdje približno spadaju i Višići. Potresi ove jačine ne mogu prouzročiti veću materijalnu štetu.

FOTO: Učenici OŠ “Lipanjske zore” odali počast žrtvama Vukovara

Danas (ponedjeljak, 18. studeni) su učenici OŠ “Lipanjske zore” odali počast obljetnici pada Vukovara. Prvo su to uradili u prijepodnevnim satima na Spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Višićima, a zatim su sudjelovali i u koloni sjećanja s učenicima OŠ “Vladimir Pavlović” i Srednja škola Čapljina u Čapljini kojeg organizira Gradska uprava. U prigodnom programu s recitacijom “Hrabri ljudi” nastupila je naša učenica Katarina Bošković.

FOTO: Mladen Matuško ulovio Modropjegu ražu ispod mosta na Tersani

Uz sve apokaliptične najave koje stižu iz različitih djelova svijeta od primjerice požara u Amazoniji i Kaliforniji, do monoksida koji nakon otapanja milenijskog leda, izbija iz Istočnosibirskog mora, doprinos ukupnoj problematici daje i Mladen Matuško iz Višića kod Čapljine.

Naime, ovaj čapljinski ribič ispod mosta na Tresani između Višića i Gabele, ulovio je ražu za koju ne postoje podaci da obitava na ovom dijelu toka Neretve, piše Radiopostaja Čapljina.

– To je bio splet okolnosti kada sam došao na Neretvu, dolje ispod našega kako mi kažemo Tresanskoga mosta u samom plićaku sam zapazio neobičnu ribu. U prvi mah sam mislio da je list, naša riječna riba, ali kad sam se bolje zagledao vidim ima rep i pretpostavio da može biti raža, tj. morska riba koja se pojavila zajedno s lubinom u našim vodama u ljetom periodu. Neplanirano sam zagazio u vodu i počeo operaciju hvatanja, nekako sam je uspio uhvatiti i kao dokaz ponijeti sa sobom, da ljudi vide, kaže o tom i za njega neuobičajenom ulovu, Mladen, pa dodaje, Na sreću ražu sam ponio, drugo ništa nisam uhvatio, pa sam se s ražom još mogao i pohvaliti.

– Za ovu vrstu nemam recepta, pa ne znam kako je pripremiti za jelo, vjerojatno ovi u Neretvi imaju, raspitat ću se, jer kako je krenulo u Neretvi bi uskoro moglo biti više morske nego riječne ribe, primjećuje Mladen pola u zbilji, pola u šali.

Informacija da je morska raža stigla do Višića iznenadila je i Josipa Vekića voditelj Službe zaštite u Parku prirode Hutovo blato, koji o neuobičajenom ulovu kaže:

– Radi se o raži modropjegoj, lat. Raja miraletus, koje dosta ima na ušću Neretve, pa je očito krenula uzvodno, vjerojatno nekim klinom slane vode koji se probija prema unutrašnjosti. Inače, voli obitavati u mulju i pjesku, što je i vodi u Neretvu. Nalazili su je do Opuzena, nikad dalje, bar ja nisam čuo. Posebice je neobično jer je studeni, vodostaj dosta visok, a ona došla do Višića. Zaista neobično, zaključuje ing. Veki

izvor: radio čapljina

Stanku Krnjiću dodijeljena nagrada „Dragutin Tadijanović“ za najbolju knjigu poezije

Na književnoj manifestaciji „Tadijine jeseni“ koja se održava u Slavonskom Brodu uručena je nagrada „Dragutin Tadijanović“ za najbolju knjigu poezije koju dodjeljuje Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Ovogodišnji laureat je književnik Stanko Krnjić, a nagradu je dobio za svoju knjigu „Sto i jedna mala pjesma“. Nagrada je uručena na 114. rođendan barda hrvatske književnosti Dragutina Tadijanovića.

Prosudbeno povjerenstvo u obrazloženju odluke o dodjeli nagrade, a koje potpisuje akademik Zvonimir Mrkonjić navodi i sljedeće:

-Stanko Krnjić ima smjelost: pisati kao da nitko prije njega nije pisao pjesme. Takvu je možda imao još samo Tadijanović. Biti pjesnik možda je samo usuditi se biti običan a da toga nije svjestan, što nije lako ako se imaju na u umu olakotnosti i zamame moderne uljudbe… Krnjić prekoračuje prag između poezije i metapoezije. Time se on udaljuje od poezije neposrednosti: poezija je sve u različitim registrima njegove znatiželje koju uspijeva iskazati. Poezija je spoznaja mjesta gdje živi njegov narod: Mi smo narod bez domovine, a prognani nismo. Skupni izraz za Krnjićevu poeziju je poezija kao ljubav i ljubav kao poezija. Ona je izraz pjesnikova bitka, njegovo bȉlo i njegov živi totalitet. Ona je skupni izraz njegove tjelesnosti koja je i duhovna: Moje si tkivo. kost, tijelo moga tijela ….