Zbog nedostatka hrane na svjetskim tržištima i povećanja cijena električne energije našu zemlju uskoro očekuju nova poskupljenja hrane, naročito pšenice i šećerne repe, ustvrdio je Mesud Lakota, iz Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH. S obzirom na činjenicu kako naša zemlja gotovo i nema domaću proizvodnju, ovisimo o uvozu i stanju na svjetskim tržištima.

 

„Nesporna je činjenica da zbog brojnih razloga u svijetu vlada nestašica hrane. Zbog toga cijene rastu, a već od rujna možemo očekivati skok cijena pšenice, šećerne repe, soje i kukuruza, a sve to itekako će se odraziti i na cijene u BiH, ustvrdio je Lakota.

Konstantna poskupljenja

Prema tome, on očekuje kako bi cijene kruha i šećera ponovno mogle porasti, iako su u posljednjih godinu dana ti proizvodi već poskupili. S obzirom na posljednje nemire u pojedinim zemljama, suše i visoke cijene energenata, većina država sebi prave robne rezerve te više nemaju viškove proizvoda koje bi plasirale na druga tržišta.

„Sve to itekako se osjeti u BiH, pa imamo situaciju da je cijena ukupne potrošačke košarice u BiH za prvih pola godine porasla za 3,6 posto. Sa sigurnošću se može tvrditi da će se taj trend nastaviti do kraja ove godine, istaknuo je Lakota.

Osim navedenih proizvoda, on ističe kako su najviše skočile cijene mlijeka i mliječnih proizvoda. Lakota jasno poručuje kako se isti scenarij ponavlja iz mjeseca u mjesec, odnosno trgovci cijene povećavaju za nekoliko feninga, pa smo došli u situaciju da su cijene osnovnih životnih namirnica sve samo ne realne.

BiH skuplja i od EU-a

U vezi s navedenim, važno je naglasiti kako prema relevantnim istraživanjima iz inozemstva, cijene pojedinih prehrambenih proizvoda (kruh, meso, voće i povrće…) u BiH su veće nego u velikom broju zemalja EU-a. Iz Udruženja za zaštitu interesa potrošača na ovu anomaliju ukazuju godinama, ali nitko od relevantnih institucija nikada se nije ozbiljno pozabavio ovom tematikom.

„Nalazimo se u tragikomičnoj situaciji da su nam cijene hrane veće od zemalja EU-a, čije su plaće po pet puta veće nego u BiH. Kada to uzmemo u obzir, ne treba čuditi što nam pola stanovništva živi na rubu siromaštva, istaknuo je Lakota. Kao izlaz iz ove situacije on vidi jačanje domaće proizvodnje i “otimanje iz jakih kandži” uvoznih, monopolističkih lobija koji već 16 godina u našoj zemlji bez ikakvih problema diktiraju maloprodajne cijene osnovnih životnih namirnica. Prema tome, u zemlji u kojoj je malo toga konstantno, ipak imamo jednu stvar koja je od rata do danas neprekidna – povećana cijena hrane.

 

Piše: Dragan Bradvica/Dnevni list

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>