SBRguEPb_parlament_475_316_85_s_c1Samo nekoliko dana nakon žestokih uličnih prosvjeda građana u veljači, zastupnici i izaslanici Parlamenta BiH i svi državni dužnosnici javno su poručivali da će skresati svoje plaće i tako uštedjeti ogroman novac poreznih obveznika koji će odmah usmjeriti u gospodarstvo. Samo naivni su u to povjerovali – danas se pokazuje da je to bila velika obmana građana koji su i nakon prosvjeda u veljači nastavili jedva sastavljati kraj s krajem, piše Dnevni list.

Vješto smišljena prijevara

O kakvoj, vješto smišljenoj i upakiranoj, laži se radilo, svjedoči i to što su se na nekoliko  zasjedanja u proljeće ove godine zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta BiH bavili svojim plaćama, sami tražili njihovo smanjenje, “djelovali” amandmanski na prijedloge i sve tako u krug, samo kako bi dobili na vremenu. Od svega ništa nije bilo, a svaki od njih je  nastavio naplaćivati između 5000 i 7000 maraka mjesečno iz državnog proračuna. Nisu dotaknute ni plaće članova Predsjedništva BiH ni članova Vijeća ministara, niti bilo kojeg državnog dužnosnika. Inače, iz državnog proračuna na plaće i naknade godišnje se potroši oko 600 milijuna maraka.

Opravdanje za svoja ničim zaslužena ogromna mjesečna primanja, bez obzira što ih ne prate rezultati rada, državni dužnosnici u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti nalaze u – zakonima. Treba dodati da su bh. parlamentarci najplaćeniji u Europi. Plaće parlamentaraca u europskim državama mogu biti maksimalno tri puta više od prosječne, a u BiH su više za gotovo osam puta.
Uz to, BiH je jedina europska država u kojoj sami državni parlamentarci određuju visinu svojih primanja i to kroz odluke Komisije Parlamenta BiH za administrativne poslove. Kada se zna da su svih 12 članova te Komisije parlamentarci, jasno je da neće udariti po svojim džepovima i sami sebi skresati plaće i naknade.

Parlament BiH zadužio je svoju Komisiju za administrativne poslove da završi posao na reguliranju plaća državnih dužnosnika i donese potrebne odluke, odnosno akte kako bi bile smanjene. Međutim, Komisija se od početka lipnja nijednom nije sastala iako su četiri puta sazivane sjednice. Razlog – nije bilo kvoruma!

Otkazani sastanci

Ni pokušaj Dragutina Rodića, predsjednika Komisije, u ovom mjesecu okupiti njezine članove nije uspio – otkazivali su pozive s objašnjenjem da zbog stranačkih obveza u sklopu predizborne kampanje nemaju vremena. Rodić je najavio da će i u listopadu pokušati organizirati sastanak, ali ne treba očekivati da će do njega doći utoliko više što je ovaj saziv Parlamenta BiH već okončao svoj rad.

Inače, Rodić, koji je iz DNS-a, nije profesionalni parlamentarac, a članovi su Zvonko Jurišić (HSP), Adnan Bašić (SBB), Krstan Simić (SNSD), Mehmed Bradarić (SDP), Saša Magazinović (SDP), Asim Sarajlić (SDA), Nermina Kapetanović (SDA), Drago Kalabić (SNSD), Milorad Živković (SNSD), Dragan Čović (HDZ) i Brojana Krišto (HDZ).

Svi oni su profesionalni zastupnici i izaslanici i nitko od njih nema mjesečna primanja ispod 6000 maraka. Jednostavna računica pokazuje da za jednu njihovu mjesečnu plaću radnik mora raditi više od sedam mjeseci!

-Svi akti koji omogućavaju smanjenje plaća parlamentarcima i ostalim državnim dužnosnicima potpuno su spremni za usvajanje. To znači da ih Komisija Parlamenta BiH za administrativne poslove koja će biti formirana nakon konstituiranja novog saziva Parlamenta može odmah usvojiti i da budućim parlamentarcima, članovima Predsjedništva BiH i Vijeća ministra i ostalim državnim dužnosnicima budu skresana primanja – izjavio je Rodić.

Sve u svemu, ispostavlja se da su parlamentarci samo kupili vrijeme i prevarili građane  kako bi dodatno napunili svoje džepove. Mandat im je istekao, račune nikome neće polagati, ali će zasigurno nastaviti držati govore i priče o  teškoj ekonomskoj situaciji. Mnogi od njih ponovno su kandidati za zastupnike i izaslanike i iduće četiri godine opet će živjeti na proračunu i uživati u privilegijama i novcu poreznih obveznika.

pogled.ba

Komentari (1)

  • Aro

    Kako dobro (NE)rade i (NE)pridonose zajednici, ne da bi im trebalo smanjiti place nego, prije isteka svakog mandata, trebali bi oni platiti Drzavi najmanje 20-tak placa sto su ih (NE)zaradili!

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>