Image Projekt brze magistralne ceste Mostar-Stolac-Neum zapeo je na trećem kilometru. Kako od nastavka gradnje, sve izvjesnije, nema ništa javljaju se alternativna rješenja povezivanja jedinog hercegovačkog grada na obali i ostatka zemlje.

 

Početak gradnje brze magistralne ceste Mostar-Stolac-Neum, prije nekoliko godina, najavljivan je kao stoljetni projekt oživljavanja krajnjega juga Hercegovine. 

Sve je krenulo kako i treba, probijena su prva tri kilometra na trasi od Neuma prema Hutovu i tu se i stalo. Već četvrtu godinu nema nikakvih građevinskih radova na daljnjem probijanju ceste prema Stocu, piše Herc vjesnik.

Image

Sve ono što je urađeno i asfaltirano već je, dobrim dijelom, i propalo, pa se, svakoga dana, na asfalt odranjaju veliki komadi stijena. Stoga je kretanje ovim dijelom prometnice jako opasno. Idete na svoju osobnu odgovornost, na što upozorava i ploča na početku gradilišta iz pravca Neuma. O nastavku gradnje ove brze magistrale uopće nema konkretnih poteza te se, s vremena na vrijeme, netko iz Vlade Federacije BiH, koja i financira cijeli projekt, oglasi kako je to “jako važan projekt za cijelu Hercegovinu“. 

No, od konkretnih radova nema ništa, pa se, u ovom trenutku, projekt gradnje brze magistrale od Neuma do Mostara, može smatrati mrtvim ili, točnije, promašenom investicijom.

Uopće se ne zna hoće li se uopće i kada krenuti u daljnje probijanje ove prometnice. Ukoliko bi se i krenulo, ovakvim tempom kao do sada, spomenuta bi se brza magistrala izgradila tek za 50-tak i više godina.

Neum je i dalje prometno izoliran u odnosu na ostatak BiH i ta nam je prometna nepovezanost jako velik problem. Do sada smo više puta tražili i molili nastavak gradnje, ali se ništa, godinama, ne pomiče. Ako se projekt brzo ne nastavi, onda je to, bez sumnje, uzaludno bačen golem novac. Postoji idejni i glavni projekt ove prometnice do Broćanca, a bilo bi jako dobro kada bi se, prostornim planom, predvidio jedan odvojak s te prometnice prema Svitavi i dalje – prema Čapljini. Baš bi ta prometnica – od Neuma, preko Svitave, do Čapljine – bila iznimno dobro rješenje jer najviše turista iz pravca Mostara i Čapljine, do Neuma dolaze preko Svitave. A svi znamo kako je loša prometnica od Svitave prema Neumu, jer je jako strma i uska” rekao je za Herc vjesnik Mirko Pavlović, predsjednik Općinskoga vijeća Neum.

“Mnogi nam govore kako im je lakše doći iz Njemačke do Čapljine, negoli od Čapljine, preko Svitave, do Neuma. To najbolje govori u kakvom je stanju ta prometnica, pa postoje neke ideje i o probijanju tunela od Svitave ka Hutovu. Bilo bi dobro razmotriti ideje povezivanja Neuma i Svitave” dodaje Pavlović.

izvor: Bljesak.info

 

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>