Agonija Parka prirode Hutovo Blato se nastavlja! Kako smo već pisali, veliki požar proteklih je dana progutao više od 2.000 hektara Hutova Blata ili osamdeset posto površine njegovog močvarnog dijela. Kako doznajemo od dežurnog u Centru za motrenje o obavješćivanje općine Čapljina Miroslava Nikše, jučer tijekom dana i noćas pojavila su se još dva požara, koja su osim biljnog svijeta ugrozila objekte u Parku prirode, odnosno motel Karaotok i Upravna zgrada parka.

 

{xtypo_rounded_right2}Nikola Zovko, direktor Javnog poduzeća Park prirode “Hutovo blato”, rekao je za Fenu kako se ne može sa sigurnošću govoriti o materijalnoj šteti jer nije izvršena stručna procjena, ali, po procjeni radnika Parka, požar je prouzročio štetu od nekoliko milijuna konvertibilnih maraka.{/xtypo_rounded_right2}

”Jučer oko 13:30 sati u Parku prirode Hutovo Blato, na djelu gdje proteklih dana nije bilo požara, pojavio se otvoreni plamen, koji je nošen jakom burom zahvatio veliku površinu trske i niskog raslinja. Vatra se proširila i na brdo zvano Ostvo, koje se nalazi u sklopu samog parka. Kako se vatra pojavila na novoj lokaciji u odnosu na prošle dane zaključujemo da je i ovaj požar podmetnut” istaknuo je Nikše, te dodao kako se Protupožarna postrojba općine Čapljna svim sredstvima nadljudskim snagama izborila sa vatrenom stihijom te na taj način spriječila da izgore motel ”Mogorjelo” i Upravna zgrada Parka, a spriječeno je i širenje vatre na obližnja naselja i kuće.


Ovaj požar trenutno je lokaliziran i pod kontrolom, a snage Protupožarne postrojbe Čapljina tijekom cijelog dana obilazit će teren i nadzirati zgarište. Na požarištu nema otvorenog plamena, ali i dalje se na nepristupačnim terenima vidi dim dogorijevanje niskog raslinja.

Bljesak.info

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>