Nema novca za mirovine

Zavod mirovinsko invalidskog osiguranja FBiH najavio je isplatu mirovina za listopad 5. studenog kako je Vlada Federacije ranije i obećala umirovljenicima, no kako Dnevni list doznaje Zavod još nije završio ni isplatu svih troškova za rujan. Naime još uvijek nisu uplaćene sve mirovine izvan države, a do jučer nisu bile isplaćene ni rate za kredite umirovljenika.

Ovo nam je neslužbeno potvrdilo i nekoliko izvora iz Zavoda koji kažu kako isplata mirovina neće ići tako glatko jer još nisu završili ni sve isplate za rujan te kako nije moguće u pet dana prikupiti 156 milijuna maraka koliko im je potrebno za mjesečnu isplatu mirovina.

Žalbe

U zadnjih nekoliko dana javilo nam se i nekoliko umirovljenika koji su dobivaju mirovine iz Federacije, a koji žive u susjednoj Srbiji. Kažu kako im već mjesecima kasne mirovine, a kako mirovinu za rujan nisu još dobili. Pričaju kako je slična situacija i s umirovljenicima u Hrvatskoj koji su tek prije nekoliko dana primili mirovine. Umirovljenici koji primaju mirovinu iz federalnog Zavoda, a žive izvan granica naše države ogorčeni su situacijom i kažu da im teško pada to što se priča kako su mirovine na vrijeme isplaćene u zadnjih nekoliko mjeseci, a njima nikada nisu više kasnile.

O lošoj financijskoj situaciji u Zavodu pričaju i u bankama koje posluju sa Zavodom.
Iz banaka doznajemo kako im do jučer nisu bili uplatili rate za kredite umirovljenika. Naime umirovljenici koji su u bankama podignuli umirovljeničke kredite već mjesecima ‘ni krivi ni dužni’ tim bankama plaćaju zatezne kamate, a sve zbog financijskih problema Zavoda za mirovinsko osiguranje. Problem je u tome što Zavod kasni s uplatama administrativnih zabrana po kreditima čitavih mjesec dana. A za to razdoblje banke umirovljenicima obračunavaju zatezne kamate koje najugroženija populacija mora plaćati.

Dubioze

Iz Zavoda nisu željeli komentirati kašnjenja u isplatama, kao ni pojašnjavati na koji način će isplatiti mirovine 5. i 6. studenog ako se zna da još nisu završili ni isplate za prošli mjesec. Jedino rješenje, kažu upućeni je da Zavod podigne kredit kako bi u dva dana isplatili mirovine i ispunili obećanje koje je Vlada dala umirovljenicima. Druga opcija je da im ponovno banke ili pošte posude novac za isplatu, odnosno da daju svoj novac za mirovine, a da im Zavod vrati kada legnu sredstva od doprinosa.

Dubioze Zavoda su velike. Zadnje informacije su govorile u prilog tome da su u deficitu koji prelazi 150 milijuna maraka,odnosno cijelu jednu mjesečnu mirovinu umirovljenika.

I pored loše situacije iz Saveza umirovljenika Federacije BiH kažu kako vjeruju da će na vrijeme dobiti mirovine. Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza umirovljenika u Federaciji, kaže kako su im vlasti obećale isplatu mirovina 5. i 6. listopada. Na opaske brojnih umirovljenika kako su izigrani od strane vlasti te kako Vlada svaki mjesec krši sporazum, Rapa odgovara kako se sporazum većim dijelom poštuje te kako će naredni mjesec vidjeti što poduzeti ako se bude kasnilo s isplatama.

pogled.ba