Američka svemirska agencija NASA najavila je da će u subotu navečer na nebu dominirati “super Mjesec”, što je astronomska pojava koju većina ljudi tijekom svog životnog vijeka može vidjeti samo nekoliko puta.

Radi se o prilično rijetkoj podudarnosti – pun mjesec u trenutku kada se Zemljin satelit na svojoj orbiti nalazi u najbližoj točki Zemlji, objašnjava NASA u znanstvenim vijestima na svojoj internetskoj stranici.

Mjesec će zbog toga djelovati puno veći nego obično, posebno kada je blizu horizontu, što NASA naziva “Mjesečevom iluzijom” jer tada zbog optičke varke djeluje posebno veliko.

Astronom Geza Gyuk iz Adlerova Planetarija u Chicagu izjavio je za NationalGeographic.com da će “super Mjesec” biti vidljiv “gotovo čitavu noć”.

Njegova je preporuka: “Gledajte pun Mjesec kada izlazi iznad istočnog horizonta dok sunce zalazi na zapadnom horizontu, bit će to prekrasan i nadahnjujući prizor.”

Posljednji put je “super Mjesec” zabilježen 28. ožujka 1983.

 

HINA

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>