Najnoviji Nalog Ured visokoga predstavnika u BiH kojim suspendira Odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, od 24. ožujka 2011. godine, predstavlja uvođenje izvanrednog stanja u državi i rušenje ustavnog poretka, te potvrđuje ranije već etabliranu politiku svođenja ustavne pozicije hrvatskog naroda ne na razinu nacionalne manjine, već i niže od toga.

Naime, više je nego jasno da su i ranije intervencije u ustave od derogiranja dijela Washingtonskog sporazuma u Daytonskom mirovnom sporazumu, preko tzv. Barryijevih pravila za izbor izaslanika u Dom naroda FBH, Petritschevih amandmana kojim je mijenjan Ustav Federacije BiH itd., svaki put na štetu ustavnih prava hrvatskog naroda.

 

To je kontinuitet politike koja nemogućnosti provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma, zbog samih njegovih konstrukcijskih grešaka ili interesa i politika drugih aktera suprotnih duhu i slovu Daytona, pa i regionalnih planova i projekcija velikih sila, pokušava rješavati preko prava najmalobrojnijeg hrvatskoga naroda u BiH.

 

Nezakonito i neustavno djelovanje kao i negiranje izborne volje hrvatskog naroda većinskih bošnjačkih stranaka (SDP i SDA), s očitim blagoslovom moćnog dijela međunarodne zajednice, potvrđuju naše davne najcrnje slutnje da je hrvatskom narodu u posljednjih 15 godina namijenjena sudbina „kolateralne štete“ u regionalnim preslagivanjima nakon raspada  bivše Jugoslavije.

 

Bez obzira što nečasnu ulogu u tome ima i dio međunarodne zajednice, HDZ BiH, HDZ 1990, HSS, HKDU, UHSP, DC, HSP HB, HSP DR. ANTE STARČEVIĆ HB I HRVATSKI PRAVAŠKI BLOK takvu ulogu namijenjenu hrvatskom narodu ne prihvaćaju i borit će se protiv nje svim demokratskim sredstvima.

 

Podržavali smo i podržavamo aktivnu politiku međunarodne zajednice koja će pomoći da krene putem izgradnje BiH kao države tri konstitutivna jednakopravna naroda i građana s demokratskim ustavom i članstvo BiH u euroatlantskim integracijama.

 

Svjedoci smo da se ovim Nalogom OHR stavlja na stranu onih koji ne priznaju odluke državnih institucija, tj. odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH koje je štitilo Izborni zakon i Ustav F BiH, te je time OHR preuzeo odgovornost za ovakvo izvanredno stanje i pravni kaos.

 

Nakon što je izvršen ustavni udar kroz neustavnu uspostavu vlasti u Federaciji BiH, OHR je pozvao nadležne institucije da se o tome očituju i preuzmu odgovornost. Središnje izborno povjerenstvo BiH je preuzelo odgovornost, zaštitilo Ustav i Izborni zakon i poništilo neustavan izbor. Središnje izborno povjerenstvo BiH je na taj način vratilo kredibilitet domaćim institucijama. Nedopustivo je i pogubno  da nakon toga OHR suspendira odluke SIP-a i pokušava legalizirati pravni kaos.

 

Podržavali smo i podržavamo orijentaciju na jačanje domaćih institucija i dogovor i kompromis domaćih političkih snaga što je od svih traženo upravo iz međunarodnih krugova. Tim više nas i čudi da se OHR priklonio onim snagama koje ne priznaju odluke domaćih institucija.

 

Ovaj Nalog OHR-a do kraja razobličuje politiku dijela međunarodne zajednice koja od Federacije BiH pravi entitet samo jednoga naroda – bošnjačkog, a od BiH državu s dva entiteta i dva naroda s nikakvim šansama za njezin opstanak. To je projekt političkog etnocida nad Hrvatima.

 

Zajedno s drugim političkim strankama, koje nosi većinski izborni legitimitet i osjećaju odgovornost za hrvatski narod i očuvanje države BiH, pripremamo obraćanja i tužbe međunarodnim institucijama od Međunarodnog suda za ljudska prava do Vijeća Europe i OESS, stoji u zajedničkom priopćenju HDZ-a  BiH, HDZ-a 1990, HSS-a , HKDU-a, UHSP-a, DC-a, HSP-a HB, HSP-a DR. ANTE STARČEVIĆ HB i HRVATSKOG PRAVAŠKOG BLOK-a.

 

pogled.ba

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>