JXpbndxf_60937880_475_316_85_s_c1Cijena vode za kućanstva u Zagrebu je skuplja u usporedbi s drugim gradovima u regiji ponajviše zbog dodatnih naknada. Prema dostupnim podacima koje su prikupili novinari Anadolu Agency (AA), najskuplja voda za kućanstva je u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, dok najjeftiniju vodu piju stanovnici Makedonije i Albanije. Ovi podaci su time zanimljiviji i intrigantniji ako se ima u vidu činjenica da BiH i Hrvatska imaju najveće količine pitke vode po glavi stanovnika u regiji.

Prema podacima Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o. Zagreb, usluga opskrbe pitkom vodom u Zagrebu se naplaćuje 4,68 kuna po kubiku, odnosno 0,60 eura, a za kanalizaciju se naplaćuje 1 kunu, usluge pročišćavanja 1,28 kuna što s PDV-om i drugim naknadama ukupno iznosi 15,8 kuna, odnosno 2,05 eura. Cijena vode za kućanstva u Zagrebu je skuplja u usporedbi s drugim gradovima u regiji ponajviše zbog dodatnih naknada.

Nakon hrvatske prijestolnice slijedi Podgorica gdje, prema podacima kojima raspolaže Vodovod i kanalizacija d.o.o. Podgorica, cijena vode po metru kubnom (m3), za kućanstva (kolektivno i individualno stanovanje), iznosi 0,40 eura, dok se za kanalizaciju plaća 0,20, što je ukupno oko 0,60 eura. U cijenu je uračunat PDV po stopi od 7 posto.
U Bosni i Hercegovini su cijene vode slične onima iz Crne Gore. Iz Županijskog javnog komunalnog poduzeća Vodovod i kanalizacija Sarajevo za AA su kazali da je ukupna cijena vode za kategoriju kućanstva 1,17 konvertibilnih maraka (KM), odnosno 0,59 eura.

“Osnovica potrošnje do 5 kubičnih metara iznosi ukupno 1,17 maraka po metru kubičnom, od čega se 0,70 odnosi na uslugu opskrbe pitkom vodom, 0,30 na uslugu odvodnje otpadnih voda i 0,17 na PDV. Sva potrošnja preko osnovnih pet, a do 30 kubičnih metara, košta ukupno 1,40 KM po kubiku, dok svaki potrošeni kubični metar preko 30 kubika iznosi 1,95 KM po kubiku”, naveli su iz ovog sarajevskog poduzeća.

Cijene vode u Mostaru su malo više od cijena u bh. prijestolnici. Prema posljednjim podacima Vodovoda Mostara, trenutno važeća cijena vode po metru kubičnom i odvoda otpadnih voda za kućanstva ukupno iznosi 1,27 KM po kubiku, odnosno 0,64 eura, od čega na osnovnu cijenu vode otpada 1,04 KM, na posebnu vodoprivrednu naknadu (PVN) 0,01 KM, naknadu za zaštitu voda (NZV) 0,04 i na PDV 0,18 KM.

Cijene vode u glavnom gradu Srbije su skoro identične cijeni vode u Sarajevu. Prema podacima dostupnim na službenoj stranici Beogradskog vodovoda i kanalizacije, cijena vode za kućanstva u Beogradu iznosi 51,36 dinara po kubiku vode, dok odvođenje otpadnih voda košta 20,76 dinara, što je sa PDV-om ukupno 72,12 dinara, odnosno 0,59 eura.
S druge strane, cijene vode za kućanstva od zemalja regije u prosjeku su najjeftinije u Makedoniji i Albaniji. Štoviše, cijena vode u Skoplju je znatno jeftinija od cijena vode u Zagrebu i Mostaru. Ilustracije radi, građani u Zagrebu bi za 10 metara kubičnih, odnosno 10.000 litara vode, morali platiti oko 20 eura, u Podgorici ista količina potrošene vode košta 6 eura, dok građani Sarajeva i Beograda izdvajaju skoro isto toliko. Ipak, stanovnici Albanije i Makedonije bi za 10 metara kubnih izdvojili mnogo manje novca, točnije 3,8 eura, odnosno 3,9 eura.

Prema podacima Vodovoda i kanalizacija Skoplje, cijena vode za kućanstva s kanalizacijama je 23,39 dinara, odnosno 0,38 eura po metru kubičnom, dok je cijena vode bez kanalizacije 17,25 dinara, ili 0,28 eura.
Isto tako, posljednji podaci Regulatornog tijela za nadzor cijena vode u Tirani kazuju da cijena vode u glavnom gradu Albanije za kategoriju kućanstva iznosi 45 leka, odnosno 0,32 eura, po metru kubičnom uz 11 leka, ili 0,08 eura, za odvod vode, što je ukupno 56 leka, odnosno 0,39 eura.

Inače, prema podacima Svjetske banke (WB) za 2012. godinu, koji tematiziraju obnovljive izvore pitke vode, Bosna i Hercegovina je u regiji Balkana zemlja s najvećim količinama pitke vode po glavi stanovnika.

AA/pogled.ba

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>