Mostar prednjači: U Hercegovini za godinu dana rođeno 82 izvanbračne djece

bebazamotana-kosaraPrema podacima Federalnog zavoda za statistiku u 2013. godini u Hercegovačko-neretvanskoj i Zapadno-hercegovačkoj županiji rođeno je 82 djece izvan braka. Od navedenog broja djece 58 roditelja živi zajedno, dok 24 roditelja ne žive zajedno.

Pojedinačno najveći broj izvanbračne djece rođen je u Mostaru, Konjicu i Ljubuškom.

U HNŽ-u je u 2013. godini rođeno ukupno 1831 djece od čega je 72-je rođeno izvan braka. Broj izvanbračne djece kojima roditelji žive zajedno iznosi 52, dok 20 odrasta s roditeljima koji žive na različitoj adresi.

U Mostaru je rođeno 43-oje izvanbračne djece, od kojih 34 roditelja žive zajedno, a 9 ne živi. Drugi grad po broju izvanbračno rođene djece u HNŽ-u je Konjic, gdje je rođeno 13-ero izvanbračne djece. Od njih 13, sedmero roditelja ne živi zajedno, a šest živi.

U Stocu je rođeno 3 djece, a u Neumu jedno dijete kojemu roditelji žive zajedno, a nisu u braku. U Čitluku je pak rođeno jedno, a u Jablanici dvoje djece kojima roditelji nisu vjenčani i ne žive zajedno.

Kada je u pitanju ZHŽ u ovoj županiji je u prošloj godini rođeno 773 djece, od kojih 10-ero djece izvan braka. Od navedenih 10-ero djece, četvero roditelji ne žive zajedno, a šestero žive.

Najveći broj izvanbračne djece u ovoj županiji rođen je u Ljubuškom, njih sedmero, od kojih četvero živi s roditeljima koji nisu u braku i troje kojima roditelji ne žive zajedno.

Dvoje djece izvan braka rođeno je u Grudama, a jedno u Posušju. Ova djeca odrastaju s roditeljima koji žive zajedno u izvanbračnoj zajednici.

bljesak.info