Svjesni situacije u kojoj se trenutno cijeli svijet nalazi, a ne samo naše mjesto, mladi Višićani stavljaju se na raspolaganje starijim i potrebitim osobama. Ove neuobičajene okolnosti i izazove svi zajedno moramo kontrolirati i odgovorno postupati. To je zadaća svih nas, od najmlađih do najstarijih. Bez našeg odgovornog ponašanja sav trud nadležnih službi, zdravstvenih radnika i državnih institucija bit će uzaludan.

Apeliramo na starije osobe, ugrožene i rizične skupine – ostanite doma! Ali nije rješenje da se svi zatvorimo i izoliramo od svijeta, postoje oni kojima je naša pomoć potrebna. Vrijeme je u kojem mladi spašavaju starije, vrijeme kada opet trebamo pokazati da znamo i možemo zajedno!

Tri su koraka kroz koje ćemo provoditi ovu inicijativu, prvi je zadaća je svih nas: jednostavno izbjegavanje javnih mjesta i masovnih okupljanja, održavanje redovne higijene. Provodimo više vremena u krugu obitelji i naših bližnjih – to nije kazna nego blagoslov. Sretni smo i da ne živimo u urbanom području, nego smo okruženi prirodom – uživajmo u tome, ali ograničimo kontakte s mnogo ljudi. Drugi korak, solidarnost i zajedništvo, ne padati pod utjecaje lažnih vijesti, ne širiti paniku, ne stvarati prekomjerne zalihe – budimo informirani i spremni pomoći svom bližnjemu i potrebitima. Treći, možda i najbitniji korak je odgovornost! Ukoliko osjetite ikakve simptome, ukoliko ste došli iz inozemstva ili epidemijom zahvaćenih područja – izolirajte se i redovno kontaktirajte svog liječnika!

Napominjemo još jednom, nepridržavanje samoizolacije je ozbiljno kazneno djelo koje je, nažalost, već nekolicina potencijalno zaraženih ljudi i našem mjestu počinilo. Protiv svih nas. Ne, to nije šala i ne može se relativizirati: “Ma samo sam otišao na kavu”. Svatko od nas takvo ponašanje treba prijaviti policiji na brojeve 122 i +387 36 806-231 (PU Čapljina).

Svi kojima je bilo kakva pomoć potrebna mogu kontaktirati broj telefona +387 61 210 920 (Goran Bule) i +387 63 213 328 (Josip Cvitanović) . Također, pozivamo i sve osobe koje žele sudjelovati u inicijativi te pomoći na bilo koji način, a nemaju zdravstvenih problema, da se jave osobno ili na iste brojeve.

Čuvajte se, čuvajte svoje bližnje i čuvajte svoje zdravlje!

 

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>