I dok se još uvijek osjećaju posljedice prošlogodišnjih katastrofalnih popava u čapljinskoj općini, pred žiteljima ovog dijela Hercegovine su nova neizvjesnost i strahovanja. Razlog je katastrofalno stanje s nasipima i oštećenim dijelovima obala rijeka koje protječu kroz čapljinsku općinu.

Sve je to prošle godine bilo u jako lošem stanju pa su neviđene katastrofe i plavljenja naselja biblijskih razmjera spriječene tek nadljudskim naporima mještana nekih čapljinskih naselja (Višići, Čeljevo, Klepci, Dračevo, Gabela) te Civilne zaštite i čapljinskih vatrogasaca.

Bila je to borba s vjetrenjačama pa je, primjerice, u zadnji tren spriječeno pucanje nasipa uz rijeku Krupu u Parku prirode Hutovo blato usred čega bi vodeni val poplavio više tisuća stambenih i gospodarskih objekata u naseljima Klepci, Gnjilišta, Višići, Čeljevo, Svitava, Dračevo…

Koliko je to velika opasnost najbolje oslikava podatak da bi nakon pucanja tog nasipa u Hutovu blatu cijela magistralna cesta M-17 u Višićima i Čeljevu bila pod vodom dubine preko 1,5 metara. Nažalost, od tih prošlih poplava ništa se ozbiljnije nije uradilo s nasipima i oštećenim dijelovima obala rijeka na čapljinskom području pa su samo još više pojačana strahovanja od novih poplava i još težih posljedica.

Na sve to ukazuje i čapljinski načelnik dr. Smiljan Vidić koji izražava i razočaranje činjenicom da je presporo rješavanje žalbi na raspisane natječaje oko izvođača radova na obnovi nasipa i obala glavni razlog zbog kojeg se ne ide u konkretne i toliko očekivane radove.

”Ovo je zaista previše jer je u pitanju sigurnost više tisuća ljudi i njihove imovine, a o općinskoj infrastrukturi da i ne govorimo. Svi još uvijek pamtimo te slike i detalje oko prošlogodišnjih, ali i poplava s početka ove godine kada je u zadnji tren spriječena neviđena katastrofa. Nažalost, osim ovih radova na sanaciji obale Neretve kod hotela Mogorjelo ništa se nije pomaknulo s mrtve točke, a to znači da je pred nama još veća neizvjesnost.

Odgovornost je na Agenciji za vode ”Slivovi Jadranskog mora” i Vladi Federacije BiH koji će lako odlučiti tko će biti izvođač radova i da se to već jednom odradi.” – upozorava načelnik Vidić.

 

Frano Matić | Večernji list

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>