U Sarajevu je održan sastanak predstavnika Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva s predstavnicima udruga poljoprivrednika Federacije BiH, na kojem je prezentiran Program novčanih podrški za 2012. godinu.

“Objavit ćemo sve podatke tko i na koji način dobiva poticaje, koji u ovoj godini iznose 78 milijuna KM. Danas smo pozvali predstavnike federalnih i državnih udruga da bismo im prezentirali naše viđenje potpora u ovoj godini, te da bismo saslušali njihove prijedloge”, rekao je Jerko Ivanković Lijanović, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Do kraja mjeseca, ističe, Ministarstvo bi Vladi FBiH trebalo uputiti Program novčanih podrški za 2012. godinu na usvajanje, da bi mogla stvoriti pretpostavke da poljoprivredni proizvođači dođu što prije do novaca i da se ne ponavlja praksa iz prošlosti.

Naglasio je da iako su se ove godine u odnosu na prošlu povećala sredstva za oko 40 posto, to nije ni blizu dovoljno u situaciji u kojoj se poljoprivrednici trenutno nalaze.

“Hrvatska izdvaja deset puta više nego što izdvaja BiH, a imamo isti poljoprivredni potencijal. U europskom proračunu se izdvaja 43 posto poticaja za poljoprivredu, ali ćemo pokušati da i ovo malo novaca što pravednije podijelimo i da što prije stigne do poljoprivrednih proizvođača”, tvrdi Ivanković Lijanović

Podsjetio je da BiH ove godine očekuje gubljenje izvoza proizvoda životinjskog porijekla u Hrvatsku, zbog njenog ulaska u EU sljedeće godine.

“Iz tog razloga ovaj program morat će tretirati i tu situaciju, jer BiH izvozi oko 40 milijuna l mlijeka u Hrvatsku. Zato ćemo morati naći alternativna tržišta i načine kako da građani više kupuju domaći proizvod. To znači da proizvod mora biti konkurentniji i daleko više prezentiran kupcima u BiH”, istaknuo je Ivanković Lijanović.

U proračunu nisu predviđena sredstva za nadoknadu šteta od vremenskih nepogoda, ali kaže da će u okviru Civilne zaštite proizvođači dobiti jedan dio sredstava, koji će opet biti zanemariv u odnosu na štete.

 

 

bljesak.info

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>