Memorijal Andrije Ankovića u Gabeli: Organizatori spremni priželjkuju lijepo vrijeme

Nogometni stadion „Perica – Pero Pavlović“ u Gabeli u sunčanom zimskom podnevu, među breskvicima i kućama odavao je privid zaboravljenog zdanja. Ispred ulaza nije bilo čak ni automobila. Ipak unutra zatičemo Andriju Jurkovića, direktora kluba, te ljude koji brini o održavanju stadiona. Razgovor kojeg vode daje naslutiti zadovoljstvo obavljenim poslom, odnosno pripremama za nogometnog premijerligaša iz Gabele, važan nogometni turnir memorijal Andrije Ankovića.

„Pripreme su možemo reći skoro pa završene, ostali su neki sitni detalji. Čak što se tiče nas iz Organizacijskog odbora turnir bi mogao i sutra početi, ali red je sačekati službeni početak“, opaska je direktora GOŠK-a Andrija Jurković na upit o pripremama za predstojeći Memorijal.

„Valja reći da je ovo sada najstariji zimski turnir u regionu. Svih 28. turnira je bilo međunarodnih. Na turniru su redovito sudjelovali renomirani klubovi iz Bosne i Hercegovine i regije. Hajduku je ovo deveti nastup na Memorijalu Andrije Ankovića, a jedan je od dva najtrofejnija kluba u Hrvatskoj, tu je zatim Zrinjski, aktualni prvak BiH, pa Sutjeska iz Nikšića, vodeća momčad u prvenstvu Crne Gore, a ni mi nismo za podcijeniti, lani smo bili prvaci Prve federalne lige“, s ponosom naglašava direktor Jurković, te nastavlja:

„Mislimo da je ovogodišnji turnir na visokoj razini što potvrđuje i podatak da je ove godine visoko pokroviteljstvo prihvatio Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine! Tu je kao supokrovitelj, dr Smiljan Vidić, načelnik Čapljina, a najavili su nam se i brojni gosti. Spremni dočekujemo 28-mo izdanje Memorijala Andrije Ankovića. Ostaje nam samo želja da nas vrijeme posluži, pa da turnir bude istinski spektakl“, podcrtava Jurković.

U razgovoru s direktorom Jurkovićem, doznajemo da uspješno teku i pripreme za GOŠK-ovu plavo-bijelu noć koja će se održati između dva turnirska dana, 2-og veljače, u motelu „Lav“ u Gabeli. Dok se u Gabeli finaliziraju pripreme za 28-mo izdanje nogometnog memorijala, momčad GOŠK-a je „izmještena“ u Međugorje, kako bi u miru mogla vježbati za nastavak prvenstva.

Bez obzira što turnir u Gabeli prije svega ekipama služi za uigravanje za nastavak prvenstva, mora se reći da on ima i natjecateljski značaj. Izrazitog favorita nema. Dojam je da su Zrinjski i Hajduk koji je najavio dolazak u najjačem sastavu, favoriti u polufinalnim utakmicama, ali turnir je niz puta pokazao da se i favoriti znaju spotaknuti. Dakle, uoči turnira vlada rezultatska neizvjesnost.

Inače, valja podsjetiti da se nogometni memorijal u Gabeli igra u spomen na zlatnog olimpijca Andriju Ankovića, nogometaša koji je ponikao u GOŠK-u iz Gabele, a nogometni slavu doživio u splitskom Hajduku i u reprezentaciji bivše države. Anković je kao reprezentativac Jugoslavije zlatnu medalju osvojio u Rimu 1960. godine. Prvi turnir u spomen na najboljeg nogometaša doline Neretve organiziran je 1986. godine, do rata turnir je imao šest izdanja, a predstojeći turnir bit će 22-i nakon rata. Treba istaknuti da turnir živi zahvaljujući upornosti nogometnih entuzijasta iz Gabele, koji uz odricanja iz godine u godinu, uspješno održavaju tradiciju.

Dušan Musa/radio-capljina.com