Da nevolje prate jedna drugu nažalost najbolje dokazuje primjer parka prirode Hutovo Blato u čapljinskoj Općini. I dok se još sagledavaju katastrofalne posljedice velikog požara,koji je u listopadu prošle godine doslovce opustošio ovaj prirodni biser i kada je vatra progutala skoro 1400 hektara povrđine parka i preko 80 posto močvarnog dijela, u parku prirode Hutovo Blato ovih se dana susreću sa novom katastrofom.

Sada su snijeg i led učinili svoje pa se park prirode ponovno nalazi u bezizlaznoj situaciji i već sada se naziru nove katastrofalne štete po biljni i životinjski svijet. Za vrijeme tog velikog požara iz Hutova Blata su pobjegle brojne vrste divljači a dosta je njih i stradalo u toj vatrenoj stihiji. I ono životinja što je tada ostalo tj.preživjelo sada je na udaru snijega i leda pa je došlo do novih stradavanja i migracija životinja iz parka prirode.

Polomljena stabla i zapriječeni plovni kanali

To se odnosi prije svega na razne vrste ptica po kojima je Hutovo Blato i poznato u cijelom svijetu.Koliko je alarmantna situacija za Večernji list je potvrdio i Nikol Zovko,ravnatelj J.P.”Park prirode Hutovo Blato” koji s pomoćnicima pokušava probiti se do ugroženih dijelova parka prirode.”Ovo nam je zaista nova katastrofa jer su visoki snijeg i led porušili brojna stabla i tako su nam zapriječeni plovni kanali.U totalnoj smo blokadi i uopće se ne može dostaviti hrana pticama i onim životinjama koje su nakon požara ostale u parku prirode.A nažalost zbog tog nedostatka hrane bilježimo katastrofalno velik odlazak tj.ptica sa ovog područja. Još prije ovih problema sa snijegom i ledom,točnije sredinom siječnja, proveli smo jedno terensko snimanje ptica i tada ih je u parku prirode Hutovo Blato bilo preko 10 tisuća. Evo ovih smo dana ponovno snimali teren i po trenutnom stanju u Hutovu Blatu je jedva dvije tisuće ptica.Sve je to migriralo u sigurnija područja i nažalost većina njih se neće vratiti na ovo područje.”-upozorava Nikola Zovko i dodaje kako još od požara iz listopada prošle godine pticama nije dostavljana hrana kako bi preživjele sve te surove uvjete.

Točnije,postoji projekt izrade hranilica i dostave hrane pticama i drugim životinjama ali on još uvijek nije realiziran.”Još uvijek se nemoguće vozilima kretati po parku prirode pa možemo samo pretpostaviti kakva je situacija na terenu.Nažalost,ako je voda zaleđena onda će to za ptice biti stvarno velika katastrofa.Ugrožene su i biljne vrste a prije svega razne vrste četinara tj.borovi,čempresi,smreke…koje se ruše pod snijegom i ledom i tako postaju prepreke na stazama i plovnim putevima.Ugrožena je i preostala visoka divljač kao i vodozemci.”-istiće za Večernji list Stjepan Matić,voditelj Službe zaštite okoliša u parku prirode Hutovo Blato.

Katastrofa na Mostarskom blatu

Slično stanje je i na području Mostarskoga blata gdje su sletjeli deseci tisuća raznih vrsta ptica, osobito sjenica i kosova. No, očekivanu hranu ni tu ne nalaze. Osim toga, pojedini nesavjesni lovci nemilosrdno ih ubijaju, umjesto da se pobrinu za njihovo preživljavanje tako što bi im dostavile bilo kakvu hranu. Akciju zaštite ptica prije svega bi trebalo poduzeti lovačko društvo, ostavljajući u prirodi pšenicu i drugu zrnastu hranu, no takva organizirana aktivnost za sada nije uočena, ako izuzmemo rijetke pojedince. Po poljanama Blata već su viđeni brojni uginuli kosovi i druge ptice.

 

Frano Matić, Marko Knezović / vecernji.ba

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>