ZAGREB – Hrvatski sabor usvojio je jučer državni proračun za 2011. godinu iz kojeg je vidljivo daljnje smanjenje sredstava za natječaje za projekte Hrvata iz BiH u oblasti obrazovanja, kulture i znanosti s 18 na 16 milijuna kuna. Istodobno, povećana su sredstva za zdravstvenu zaštitu i liječenje Hrvata iz BiH, kao i sredstva koja se odnose na izravnu pomoć zdravstvu, znanosti, obrazovanju i kulturi.

Na ovaj je način reducirana dosadašnja praksa u kojoj su se značajna sredstva (2009. više od 20 milijuna kuna), ulagala u natječaje koje su slale pojedine udruge iz BiH, a koja su se pritom većim dijelom koristila za obnovu i izgradnju crkava i nabavu odjeće i obuće različitih kulturno-umjetničkih društava.

Iz saborskog Odbora za Hrvate izvan BiH tvrde kako se do sada najviše pozornosti usmjeravalo upravo na ove projekte, dok su oni drugi često bili zanemareni u javnosti.
– Zato smo tražili da se sva davanja objedine kako bi sustavno pristupali ovoj tematici i kako bi se izbjeglo više stavki, potvrdili su nam u ovom odboru.


Prognanici i Sveučilište

Možda jedna od najvažnijih stavki – pomoć za prognanike u našoj zemlji, ostala je na razini ovogodišnjeg proračuna, te ja za ovu namjenu u idućoj godini planirano 30 milijuna kuna. Međutim, treba reći da je 2009. godine pomoć za prognanike ipak iznosila 47 milijuna kuna. Nova 2011. godina donosi povećanje izravnog izdvajanja za obrazovanje, znanost i sport sa 16,6 na 26 milijuna kuna, a radi se većim dijelom o potpori Sveučilištu, kao i kamatama koje Hrvatska vraća za izgradnju sveučilišnog kampusa. Kad već spominjemo Sveučilište, treba napomenuti kako je novac izdvojen i za odlazak profesora s hrvatskih sveučilišta na nastavu u Mostar. Tako je za iduću godinu u jednoj izdvojenoj stavci za obrazovanje, zdravstvo, znanost i sport naznačeno 4,7 milijuna kuna, isto kao i ove godine, ali mnogo manje od 2009. kada je u istoj stavci bilo osigurano čak 35 milijuna kuna.

Zdravstvena zaštita

Istodobno, za 2011. je, baš kao i za ovu godinu, osigurano 15 milijuna kuna za zdravstvenu zaštitu Hrvata iz BiH, što je ipak zadržavanje povećanja u odnosu na 2009. kada je za ovu namjenu utrošeno 10,6 milijuna kuna.
– To je stavka koju smo dogovorili još u prošlom mandatu, a odnosi se na ljude iz BiH koji se ne mogu liječiti u BiH, nego se prebacuju u Hrvatsku i liječe na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, pojasnili su u Odboru za Hrvate izvan Hrvatske. S druge strane, tu je još jedna stavka koja se odnosi na izravnu pomoć zdravstvu od 7,5 milijuna kuna u koju je uključeno i vraćanje kredita za izgradnju Sveučilišno-kliničkog centra u Mostaru. Ovo je povećanje u odnosu na 4,5 milijuna kuna, koliko je inače izdvojeno za ovu godinu. Nakon svega jasno je kako Hrvatska mijenja politiku podjele sredstava Hrvatima u BiH, pa se s projekata s natječaja sve više okreće izravnoj pomoći u oblasti obrazovanja, ali i smanjuje novac namijenjen povratnicima.

ZNAČAJNIJE STAVKE

Prognanici 30 milijuna kuna
Zdravstvena zaštita 15 milijuna kuna
Projekti 16 milijuna kuna
Obrazovanje 26 milijuna kuna
Zdravstvo 7,5 milijuna kuna
Obrazovanje i zdravstvo (posebna stavka) 4,7 milijuna kuna

Donošenje strategije

Iako su sredstva na nekim stavkama nešto smanjena, ukupna sredstva za Hrvate izvan Republike povećana su za 7,3 milijuna kuna u odnosu na plan proračuna za 2010. U raspravi u kojoj je sudjelovao Odbor za Hrvate izvan Hrvatske  naglašena je važnost donošenja, od Vlade RH najavljene, strategije odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske i spomenutog zakona, kojima bi se u skladu s potrebama i novim okolnostima (opća globalizacija i ulazak Republike Hrvatske u EU) u budućnosti planirao, provodio i unaprjeđivao međuodnos Republike Hrvatske i pojedinih grupa hrvatskog naroda koji žive u svijetu (hrvatska dijaspora, hrvatska nacionalna manjina i Hrvati u BiH).


Piše: Dario Pušić

izvor: dnevni list

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>