Narodna stranka Radom za boljitak, koju vode braća Ivanković-Lijanović, ocijenila je kako je dogovor o novom načinu glasovanja hrvatske dijaspore zapravo ‘izdaja nacionalnih interesa Hrvata iz BiH’, te je najavila prosvjede poput blokade cesta.

“Zaprepašteni smo odlukom HDZ BiH da podrži odluku HDZ Republike Hrvatske kojom se za preko dvjesto tisuća Hrvata iz Bosne i Hercegovine ukida pravo glasa za Sabor Republike Hrvatske a sadašnjih dvanaest saborskih mandata smanjuje se na tri”, izjavio je Jerko Ivanković Lijanović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

U priopćenju dostavljenom medijima iz središnjice NSRZB u Širokom Brijegu stoji kako ta stranka “neće prihvatiti ovakvo poniženje odnosno još jednu u nizu prijevara HDZ-a”.

“Nećemo prihvatiti diskriminaciju u Ustavu RH kojom nas se želi preseliti iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, kako bi po Ustavu bili jednaki. Razmotrit ćemo i blokadu magistralnog puta kroz Neum kako bi zaustavili sramotnu odluku HDZ BiH i HDZ-a Republike Hrvatske”, najavio je Lijanović.

Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj ubuduće će izvan države moći glasovati isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a hrvatski državljani koji žive izvan Hrvatske imat će zajamčena tri mjesta u Saboru, dogovorili su se u petak predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor i predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Premijerka Kosor kazala je da će donošenje ustavnih promjena omogućiti donošenje drugih akata nužnih za završetak pregovora i ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

 

izvor: Hina/danas.hr

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>