Predstavnici Narodne stranke Radom za boljitak blokirat će prometnicu kroz Neum u nedjelju, 6. lipnja u 11.55 sati, te time odjeći Dubrovnik od ostatka Hrvatske, kako bi i simbolički pokazali kako je Hrvatima u BiH došlo “pet do dvanaest” zbog posljednjih odluka hrvatskih vlasti.

Jerko Lijanović Ivanković, potpredsjednik ove stranke, potvrdio je za Dnevni List kako je ovo prosvjed upozorenja te će blokadom prometnica na nekoliko sati iskazati nezadovoljstvo politikom hrvatskog HDZ-a prema bh. Hrvatima.

“Ukoliko prosvjed upozorenja ne urodi plodom i HDZ ne povuče svoje odluke, idemo u trajnu blokadu Neuma”, kategorički tvrdi Lijanović Ivanković.

On je također potvrdio kako je “Boljitak” na vrijeme obavijestio policiju i sva nadležna tijela o održavanju prosvjeda te kako s te strane ne bi trebalo biti problema. Podsjetimo, Narodna stranka Radom za boljitak bila je zaprepaštena dogovorom predsjednice HDZ-a i Vlade RH Jadranke Kosor i čelnika SDP-a Zorana Milanovića o glasovanju dijaspore samo na diplomatsko-konzularnim predstavništvima i fiksnoj kvoti od tri zastupnika iz dijaspore. Odmah su najavili beskompromisnu borbu protiv te, kako je nazivaju, diskriminirajuće i sramotne odluke.

Dubrovnik odsječen

Jerko Lijanović Ivanković najavljuje kontinuiranu blokadu Neuma ukoliko se ne povuče odluka o glasovanju dijaspore. Ukoliko do toga dođe, ovo ljeto bi hrvatska top turistička destinacija Dubrovnik mogla biti odsječena od ostatka Hrvatske. Na taj način najvažnija grana hrvatskog gospodarstva mogla bi zabilježiti znatne gubitke.
“Nemamo namjeru odustati od borbe za svoja prava. Ukoliko hrvatski HDZ ne povuče odluku nakon prosvjeda upozorenja, idemo u masovne prosvjede i blokadu Neuma sve do povlačenja ove odluke. U tom slučaju, u Neumu bi organizirali i šatorsko naselje kako bi ljudi imali smještaj”, kazao je Lijanović Ivanković.

 

 

 

Isto tako, on navodi kako je jasno da je većina hrvatskih udruga iz BiH protiv ove odluke, što potvrđuje i nedavno stajalište crkvenih institucija iz BiH i Hrvatske. Ipak, na prosvjedu upozorenja u nedjelju trebali bi sudjelovati samo aktivisti Narodne stranke Radom za boljitak, a ukoliko bude potrebe za nastavkom prosvjeda, oni pozivaju i sve druge građane i stranke da im se pridruže.

Lijanović Ivanković jasno je poručio kako neće odustati od svojih stavova koje je iznio odmah nakon donošenja odluke o glasovanju dijaspore.

“Zasigurno je da čvrsto stojim iza svojih riječi jer Hrvati iz BiH ne mogu prihvatiti ovakvo stanje. Samo u mostarskom konzulatu trebalo bi glasovati oko 150.000 ljudi, što je nemoguće”, istaknuo je Lijanović Ivanković.

Zbog toga, on traži da se i u našoj zemlji poštuje svjetski standard da na jednom biračkom mjestu tijekom dana može glasovati između 600 i 1200 birača. Isto tako, on navodi kako u svijetu ima raznih načina na koji je riješena slična problematika, a jedan on načina je i glasovanje preko pošte.

“Jasno je kako postoje rješenja ovakve situacije na obostrano zadovoljstvo. Zbog toga nije bilo potrebno donositi ovakve odluke i poništavati bh. Hrvate”, rekao je Lijanović Ivanković.

S obzirom da je Hrvatski sabor točku ustavnih promjena već uvrstio na dnevni red sjednice, teško je očekivati da će se odustati od dogovora Kosor – Milanović, pa je više nego izvjesno kako će Neum ovo ljeto biti u konstantnoj blokadi.

izvor: Dnevni list

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>