Kreće Višićka kaseta – projekt odvodnje i navodnjavanja 1 250 ha

Projekt odvodnje i navodnjavanja Višićke kaseta, kako se zove područje između čapljinskih naselja Višići, Čeljevo, Gnjilišta i Parka prirode Hutovo blato, uskoro bi s „papirnatih“ priprema trebao preći u izvedbenu fazu. Govoreći o trenutačnim aktivnostima Marijan Brajković predsjednik Upravnog odbora Udruge „Višićka kaseta“, kaže:

„Projekt je pred realizacijom, Općinsko vijeće Čapljine donijelo je odluku kojom se projekt proglašava općim interesom, obavljene su javne rasprave, pred potpisivanjem smo sporazuma – ugovora, o održavanju, upravljanju i funkcioniranju sustava s krajnjim korisnicima… U završnoj fazi je i registracija Udruge ‘Višićka kaseta’, sada čekamo natječajnu proceduru, odnosno odabir izvođača radova, pa da se krene u onu na terenu vidljivu fazu realizacije. Prije zaključenja same natječajne procedure nezahvalno je govoriti o cijeni koštanja, obično bude nešto niže od u projektu naznačene vrijednosti, kao i rokovima završetka. Tek kada se ta faza završi može se govoriti o realnim brojkama i rokovima“, naglašava Brajković.

Općinsko vijeće Čapljine na zadnjoj je sjednici, koncem listopada, donijelo Odluku o pristupanju realizacije projekta navodnjavanja i odvodnje područja „Višićka kaseta“. Shodno toj odluci nositelj aktivnosti za njezino provođenje je općina Čapljina u suradnji s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, temeljem Sporazuma Vlade BiH i Svjetske banke o implementaciji Projekta navodnjavanja (IDP), uz financijsku potporu Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA).

Navodnjavanjem i odvodnjom obuhvatit će se područje od oko 1.250 hektara plodnog zemljišta, na kojem za ovdašnje prilike, posluju dva velika gospodarska subjekta – tvrtka „Agroherc“, proizvođač voća, grožđa i sadnog materijala, koja gazduje sa 210 hektara, te farma „Vita-Vi“ koja gazduje s oko 390 hektara, ostalo, nešto više od polovice ukupne površine, pripada individualnim vlasnicima. Uz obradivo zemljište na važnost projekta upućuju i cifre o njegovoj ukupnoj vrijednosti, 8 – 10 milijuna maraka. Dakle, riječ je o kapitalnom projektu u poljoprivredi, kakvog odavno nije bilo ne samo u dolini Neretve, nego i šire na jugu Hercegovine.

Valja reći da se projekt s neodređenim vizijama počeo spominjati prije desetak godina, da bi se u zadnjih godinu, dvije ubrzale aktivnosti. U sklopu tih aktivnosti koncem svibnja održana je osnivačka skupština Udruge „Višićka kaseta“ u čiji upravni odbor su ušli predstavnici mjesnih zajednica Višići, Čeljevo i Gnjilišta, općine Čapljina i tvrtki „Agroherc“ i Farma „Vita-Vi“. Potom je u drugoj polovici lipnja u organizaciji Jedinice za implementaciju projekata iz oblasti šumarstva i poljoprivrede Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, održana javna rasprava o utjecaju na okoliš projekta navodnjavanja i odvodnje Višićke kasete, čime se ušlo u završnu pripremnu fazu.

Ovaj projekt dodatno je aktualizirala situacija sa zaslanjivanjem podzemnih voda. Naime, mjerenja pokazuju da je slana voda kroz Neretvu, odnosno njezinim dnom kao teža, stigla do čapljinskog područja, što je otežalo neke proizvodnje, primjerice sadnog materijala.

Dušan Musa/radio-capljina.com

djaka-city.info