Konačno zaustavljeno curenje nafte!

Američki mediji javljaju da je naftna kompanija British Petroleum uspjela nakon mukotrpne borbe začepiti oštećeni naftni izvor iz kojeg su se u vode Meksičkog zaljeva izlijevale ogromne količine nafte. Naftna kompanija BP je u bušotinu pod velikim pritiskom ubrizgala mulj, nakon čega će se zaliti velikom količinom betona. To je ujedno prvi put da se ovakav postupak primijenio na dubini većoj od 1500 metara.

Cilj operacije je bio da se upumpavanjem dovoljne količine materijala nadvlada pritisak nafte i plina koji izbijaju s dna mora, da se bušotina zatvori te potom zacementira.
Postojao je rizik da bi ventil za sprječavanje izlijevanja, koji je u trenutku havarije 20. travnja zakazao i koji se nalazi na vrhu bušotine, mogao puknuti pod pritiskom.

U tom slučaju bi se na lokaciji udaljenoj 80 kilometara od obale Louisiane pojavila nova pukotina iz koje bi nafta nastavila curiti.

Iz BP-ja poručuju da treba sačekati nekoliko dana kako bi se vidjelo da li je operacija zatvaranja bušotine uspjela.

Podsjetimo, nafta se počela izlijevati prošlog mjeseca nakon eksplozije na naftnoj platformi, prilikom čega je život izgubilo 11 radnika.

Od tada se u more, po nekim procjenama, izlilo skoro 26,5 milijuna litara nafte.

Kompanija BP je ranije priznala da je došlo do čitavog niza propusta prije nego što se dogodila eksplozija na naftnoj platformi, koja je potom potonula.

Nafta je tijekom svibnja došla do obala SAD-a i ozbiljno narušava močvarni ekosistem tog dijela Amerike.

izvor: net.hr