Nakon što joj je u prethodna dva navrata izmaknula nagrada za najbolju atletičarku na svijetu, Blanki Vlašić je treća nominacija konačno bila sretna. Na atletskoj gala svečanosti u Monte Carlu lijepa Splićanka okrunjena je vladaricom kraljice sportova u 2010. godini.

U završnom obračunu su ostale samo dvije atletske dame – Blanka Vlašić i Jessice Ennis. Kako se britanska višebojka nije ni pojavila na atletskoj gala svečanosti u Monte Carlu, postalo je jasno da će nagrada za najbolju svjetsku atletičarku završiti u rukama hrvatske visašice.

 

Ovo je bila treća nominacija za visoku Splićanu i konačno je slavila u prestižnom izboru iako je nakon internetskog glasanja bila tek peta u poretku. Presudili su atletski izvjestitelji kojoj se, osim izvanrednih rezultata, strahovito svidjela i Blankina osobnost.

 

Na kraju je Vlašić dobila najviše glasova u konkurenciji jamajčanske sprinterice Veronice Campbell-Brown, Amerikanke Allyson Felix, britanske sedmobojke Jessice Ennis i kenijske srednjeprugašice Milcah Chemos Cheywa.

  • AFP

“Pobjeda u Barceloni i natjecanje u Splitu su svakako najljepši trenuci sezone. Naravno, vrhunska su bila i sva natjecanja Dijamantne lige, Chaunte Lowe mi nije nimalo olakšala posao ove godine. Moja najveća razočaranja su svaki put kada nisam pobijedila. Borila sam se s formom tijekom sezone, čak ni u Barceloni nisam bila u pravom izdanju. Sve je to uglavnom bila borba same sa sobom i svojim demonima. Sama činjenica što sam ovdje i što me uzimaju u obzir za atleričarku godine sjajna je stvar”, rekla je Blanka bila uoči gala svečanosti u Monte Carlu.

Tako je dvostruka svjetska prvakinja, nakon što je proglašena najboljom u Europi, slavila i u izboru za najbolju na svijetu zahvaljujući vrhunskim rezultatima u 2010.

  • AFP

Blanka je osvojila dvoransko SP u Dohi, u Barceloni je postala europska prvakinja na otvorenom, u prestižnoj Dijamantnoj ligi upisala je svih sedam pobjeda, kao kapetanica je predvodila Europu do pobjede na Kupu kontinenata u Splitu, a godinu je zaključila sa 205 cm, najboljim rezultatom od svih visašica.

Novinarima u Monte Carlu odgovarala je i na pitanje kada će srušiti svjetski rekord Stefke Kostadinove (2.09).

“Taj rekord mi je i dosad bio dostižan, bilo je mojih skokova koji su bili jako blizu rekorda. Svjetski rekord je za mene poput para jako lijepih cipela u dućanu koje kao dijete tako jako želite. Kada odrastete dođete u priliku da ih kupite, a ja sam sada odrasla i spremna. Po prirodi sam perfekcionist i uvijek nastojim dati sto posto”, rekla je lijepa Splićanka.

  • PIXSELL

U muškoj konkurenciji nagradu za najboljega atletičara pripala je Kenijcu Davidu Rudishi, koji je također po prvi osvojio IAAF nagradu najboljega na svijetu.

Dvadesetjednogodišnji kenijski trkač je u ovoj sezoni dvaput popravljao 13 godina star svjetski rekord na 800 metara. Prvo je u kolovozu u Berlinu trčao dionicu za 1:41.09 minuta, a tjedan dana kasnije u Rietiju 1:41.01.

Njegovi konkurenti za nagradu bili su Tyson Gay, David Oliver, Eritrejac Zersenay Tadese i norveški kopljaš Andreas Thorkildsen.

net hr

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>