Klima i hidrografija

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

[lsvr_feature title=”Klima” icon=”tp tp-landscape”]

Klima u Višićima je mediteranska zbog same blizine Jadranskog mora čiji se utjecaji šire dolinom rijeke Neretve. Karakteristike ovakve klime  su topla i suha ljeta, te blage i kišovite zime. Srednja siječanjska temperatura Višića kreće se od oko 6°C, dok se ljetne srednje temperature kreću od 24-27°C. Prosječna godišnja količina padalina je iznad 1500 mm, ali one nisu ravnomjerno raspoređene. Najviše kiše padne u jesen i zimu (listopad i veljača), dok je najsušniji mjesec kolovoz. Što se tiče snježnih padalina, one su rijetke i kratkotrajne. U Višićima su od vjetrova najzastupljeniji jugo i bura. Jugo  dominira na jesen i u proljeće, te se uz njega veže kišovito i oblačno vrijeme. Bura ili sjeverac najviše puše zimi, a s njim dolazi suho i hladno vrijeme što uzrokuje smanjenje vlažnosti. Također je važno napomenuti da u Višićima pored juga i bure, najviše dominira tzv. tišina, odnosno vrijeme bez vjetra koja je najizraženija ljeti.

[/lsvr_feature]

[lsvr_feature title=”Hidrografija” icon=”tp tp-swim”]

Dvije rijeke na kojima leže Višići su rijeka Neretva i rijeka Krupa, te obje pripadaju Jadranskom slijevu. Također je za ovo naseljeno mjesto važna i rijeka Bregava, te dva jezera: Deransko i Svitavsko, koje čine Park prirode Hutovo blato.

Neretva, hercegovačka žila kucavica, izvire ispod planine Jabuke, na nadmorskoj visini od 1000 metara, a ulijeva se u Jadransko more kod Ploča nakon dugih 225 km toka. Delta Neretve široka je oko 10 km. U Neretvu se ulijeva veći broj pritoka, od kojih treba spomenuti četiri najveće: Rama i Trebižat su desne, a Buna i Bregava lijeve pritoke. Iz Neretve se dobiva voda za piće, natapa se poljoprivredno zemljište, te se dobiva i električna energija. U Višićima se nalazi jedan most preko rijeke Neretve i to onaj koji je spaja s Gabelom.

Krupa je rijeka posebna i u svjetskim razmjerima. Naime, ona nema svoga zvora već istječe iz Deranskog jezera u Neretvu. S obzirom da je njezina nadmorska visina, kao uostalom i većine Hutovog blata svega 1 m, u vrijeme visokog vodostaja Neretve, Krupa teče uzvodno. Taj fenomen postao je prvi znak prepoznavanja rijeke Krupe. Preko Krupe su sagrađena dva mosta: stari željeznički i novi most na magistrali M-17. Međutim, rijeka Krupa u zimskim mjesecima često izlazi iz svoga korita. Razlog tome je visok vodostaj Neretve i Svitavskog jezera. Pedesetih godina 20. st. došlo je i do potapanja većeg dijela Višića, da bi se nakon toga pokrenula akcija za pravljenje nasipa. Ali i dan-danas vodostaj Krupe, posebno u veljači zna nekad dostići skoro sami vrh nasipa.

U blizini Višića nalazi se i Park Prirode Hutovo blato (1995. god. proglašen), koje predstavlja slubmediteransku močvaru u krškom prostoru južne Hercegovine. Ovaj park čini skup međusobno povezanih jezera (Deransko, Jelim, Drijen, Orah, Škrka, Svitavsko koje je umjetna akumulacija nastala izgradnjom hidroelektrane Čapljina). Park prirode je jedinstven po svojoj flori i fauni.

[/lsvr_feature]

[/vc_column_text][vc_column_text]

[lsvr_accordion toggle=”yes”]

[lsvr_accordion_item title=”Nešto nedostaje? Nadopunite informacije!” icon=”tp tp-question-circle” state=”closed”]

[contact-form-7 id=”6″]

[/lsvr_accordion_item]

[/lsvr_accordion][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]