Glavna misao vodilja svečane proslave zaštitnika župe Dračevo Velike Gospe bio je usklik naše nebeske Majke “Klikće duh moj u Bogu mome Spasitelju”. Zajedničke pobožnosti kroz devetnicu bile su ispunjene zavjetnim molitvama, krunicom, sakramentom pokore i svetim misama. Poseban duhovni i vjernički ugođaj ostvario se kroz posljednje tri večeri devetnice, župljani su na poseban način promišljali i slavili razne odlike Spasiteljeve Majke.

Prvu večer trodnevnice svetu misu predvodio je don Antun Pavlović, župnik župe Šipovača – Vojnići,  koji nam je u svojoj propovijedi istaknuo veličinu i primjer Marije koja je sav svoj život podredila Isusu i njegovom Spasiteljskom poslanju. Nakon svete mise priređen je zabavni kulturno vjerski program u crkvenom dvorištu na kojem su nastupila mnogobrojna  kulturno umjetnička društva iz susjednih župa, iz Hrvatske te čak i iz Poljske. Ovo svečano druženje otvorilo je svojom tradicionalnom pjesmom i plesom, društvo domaćin Hkud “Luke” iz Višića. Svojom izvedbom počastili su nas, te uljepšali ovu večer dragi susjedi i prijatelji Hkud “Drijeva” iz Gabele, Hkud “Zora” Struge Gorica, Bosansko izvorno kolo iz Stoca, Hkud Stolac, Stolac,  Hkud “Domanovići” Domanovići te “Bagalovići” iz Bagalovića. Kao posebni gosti svojim narodnim izvedbama i pjesmama upoznalo nas je Kud „Skalni“ iz Krakowa, Poljska. Svojom igrom, plesom i pjesmom društva su počastila mnoštvo okupljenih ljubitelja folklora i narodnog plesa. Nakon kulturnih društava, ostatak noći okupljeni su se nastavljali zabavljati i gostiti uz prepune stolove i pjesmu.
Sljedeću večer trodnevnice naša župa ugostila je don Bernarda Marjanovića župnika župe Blagaj – Buna sa župnim zborom “Mir” koji je svojom pjesmom uljepšao misno slavlje. “Vjekovna čežnja čovjeka da priđe Bogu najbolje se ostvarila u Mariji. Njezina bezgrešnost je privukla ljude Bogu i tako ostavila nama primjer kako doći do Njega” – istaknuo je don Bernard. Nakon svete mise pred župnom crkvom održana je humanitarna akcija namijenjena invalidima i djeci sa poteškoćama u razvoju. Među ponuđenim materijalima mogle su se pronaći i moći, ručno izrađene od časnih sestara karmelićanki iz Gabela Polja te prigodni molitvenici, krunice, kipovi i slike Blažene Djevice Marije. Na ovo humanitarno djelo odazvalo se kao i uvijek mnoštvo župljana, te su prikupljena znatna materijalna sredstva za koja vjerujemo da će ovoj djeci donijeti radost i podršku u  njihovom nastojanju da se prema svojim mogućnostima razvijaju i rastu u budućem životu.
Na zadnju večer trodnevnice, organizirana je i velika župna ispovijed na kojoj se ispovjedilo i pričestilo mnoštvo vjernika. Pri župnoj ispovjedi pomagali su susjedni župnici. Svetu misu predvodio je don Rajko Marković dekan i župnik župe Stolac, a misu svojim pjevanjem uljepšao Stolački zbor “Angelus”. Don Rajko je u svojoj propovijedi kroz nekoliko životnih primjera dočarao svu težinu i važnost naših međuljudskih odnosa te stavljajući nam Marijin primjer pred oči pozvao sve vjernike na opraštanje, prihvaćanje jedni drugih u ljubavi kako je to Marija svjedočila. Nakon svete mise upriličena je procesija na čast Gospi uz marijanske pjesme, te blagoslov vozača i vozila.
Na sam blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, 15. kolovoza, unatoč oblačnom vremenu u Gospinu parku pored dračevske župne crkve okupilo se mnoštvo vjernika. Svečana sveta misa započela je u 11 sati procesijom, uz pjevanje litanija, oko župne crkve s Gospinim kipom kojeg je nosilo domaće Hkud “Luke” koje je također predvodilo i misna čitanja tog velikog dana. Na početku svete mise nazočne je pozdravio župnik don Ivica Boras i pozvao da se danas u srcima svih okupljenih, a posebno starih i nemoćnih, ostvari milost Gospina zagovora za kojeg smo molili i spremali se kroz ove pripravne dane devetnice i trodnevnice. Svetu misu predvodio je generalni vikar i biskupov zamjenik dr. don Tomo Vukšić uz koncelebraciju susjednih svećenika. “Danas slavimo veliku istinu naše vjere – Gospa je dušom i tijelom uznesena na nebo. Tim događajem one je početak i slika budućega savršenstva Crkve. S druge strane ona je i putokaz sigurne nade i utjehe nama putničkom narodu” – glavna je misao vodilja propovijedi generalnog vikara naših biskupija. Svetu misu svojim višeglasnim pjevanjem uljepšala je župna klapa “Angelus”, a duhovno okrijepljeni vjernici su molitvom i pjesmom iskazali svoje poštovanje ovoj velikoj Ženi.

Ana Ivanković

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>