Kapela Sv. Ante

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

1997. god. T.O. HDZ BiH Višići na inicijativu svojih članova (Filipa Cvitanovića i Ante Blaževića) otkupljuje dio zemljišta na kojem se kreće s izgradnjom kapelice i proširenjem groblja, te se nastavlja daljnja izgradnja groblja i kapele s mrtvačnicom „Sveti  Ante“ Višići.

U tim radovima (skupljanje novca, materijala i samoj izgradnji) posebno su se iskazali pored spomenute dvojice: Zdravko Rodin, Tomislav Jurković, Augustin Doko, Pero Knežević, Ivica Brajković, Dragan Ivanković i drugi. U daljnjim radovima značajnu novčanu i drugu pomoć izgradnji objekata dali su: Niko Raič  (iz Zagreba), Biskupija Köln iz Njemačke, Drago Raguž, mnoge pravne i privatne osobe, kao i mještani sela Višići. Radove na dogradnji i uređenju  kapele i mrtvačnice izvodili su: PP „Dvor“ d.o.o. Mostar, Eugen Knežević – poduzetnik iz Višića, „Mucić“ d.o.o. iz Ljubuškog, „Peristil“ d.o.o., otac i sin Obradović iz Bajovaca koji su vršili kamenorezačke radove, te mnogi drugi.

Radovi su završeni 2003. god., a nakon završetka radova stavljena je u funkciju i mrtvačnica „Sveti Ante“ Višići.

Trebalo je dosta vremena da mještani shvate da je neminovno da se mrtvačnica koristi, te da sahrane koje kreću iz mrtvačnice i kapele daju sahranama pijetet.

Oformljena je i udruga HKPU „SVETI ANTE“ VIŠIĆI koja je vodila i održavala groblje i kapelu s mrtvačnicom. Udruga nije sudski registrirana, ali je djelovala (2003.-2008.) i imala je jednog uposlenog djelatnika na održavanju objekata (Borko Cvitanović).

U članove udruge upisali su se svi oni koji su imali grobnicu ili grobno mjesto i plaćali su članarinu za funkcioniranje održavanja groblja i kapele s mrtvačnicom.

[/vc_column_text][vc_column_text][lsvr_accordion toggle=”yes”]

[lsvr_accordion_item title=”Nešto nedostaje? Nadopunite informacije!” icon=”tp tp-question-circle” state=”closed”]

[contact-form-7 id=”6″]

[/lsvr_accordion_item]

[/lsvr_accordion][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]