SARAJEVO – Top tema na kraju svakog mjeseca su mirovine. Umirovljenici s nestrpljenjem očekuju da čuju kada će i kolike će biti, i što je najvažnije hoće li ih ikako biti. Upravni odbor Federalnog zavoda mirovinsko-invalidskog osiguranja će u utorak u Bihaću donijeti konačnu odluku o koeficijentu za isplatu mirovina za svibanj, a Zavod će predložiti da on ostane 1,65 koji se primjenjuje već dvije godine, kazao je glasnogovornik Federalnog zavoda MIO/PIO Zarif Safić.

Više umirovljenika

“Isplata mirovina planirana je za 5. lipnja, međutim, isplata bi mogla početi i dan ranije, što ovisi i o priljeva sredstava u Zavod. Točan datum bit će poznat nakon prvog lipnja jer tada počinje isplata i većine plaća zaposlenih u Federaciji BiH. Priljevi za sada su slični prethodnim mjesecima, ali se njihovo povećanje kao i uvijek očekuje početkom idućeg mjeseca, što je i glavni razlog zašto smo isplatu mirovina pomjerili na peti u mjesecu”, rekao je Safić, te dodao da mirovine za svibanj trebaju primiti 361.764 umirovljenika. Broj umirovljenika u prva četiri mjeseca ove godine, u odnosu na prosinac 2009., povećan je za 5701 i nastavlja rasti. Najveći broj su oni umirovljenici s najnižom mirovinom od 296 maraka kojih ima oko 180 tisuća.

Beneficirane mirovine

Prosječna mirovina u FBiH iznosi 341 maraka, dok je vrlo mali broj onih koji primaju najveću moguću mirovinu u iznosu od 1975 maraka. Pored isplate redovitim umirovljenicima, potrebno je osigurati i novac za isplatu beneficiranih mirovina koje se isplaćuju od novca koji osigurava Vlada FBiH. Ministar financija FBiH Vjekoslav Bevanda istaknuo je kako će ta sredstva biti osigurana rebalansom proračuna s obzirom da od novca za isplatu ovih mirovina nije ostalo ni marke. Da bi se nesmetano beneficiranim umirovljenicima u idućim mjesecima isplaćivale mirovine, potrebno je 98 milijuna maraka, a ne treba ni zaboraviti da Vlada FBiH Federalnom zavodu MIO/PIO ukupno duguje 182 milijuna maraka, te još uvijek nema riješen način na koji će taj dug početi izmirivati.

izvor: dnevni list

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>