QzJgVZ4u_kopanje_po_smecu3_475_316_85_s_c1Britanski institut “Legatum” je objavio najnoviji Indeks prosperiteta za 2014. godinu kojim se ocjenjuje prosperitet, odnosno razvoj i napredak ukupno 142 zemlje u svijetu, uključujući i zemlje iz regije. Najprosperitetnija zemlja regije je Hrvatska, dok se na dnu liste regionalnih i europskih zemalja nalazi BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Od zemalja regije Balkana, najbolje je pozicionirana Hrvatska koja se nalazi na 50. mjestu ovog prestižnog Indeksa koji se koristi kao pouzdan izvor u znanstvenim istraživanjima o razvoju i ekonomskom progresu koji postižu zemlje.

Nakon Hrvatske od zemalja iz regije slijede Crna Gora koja je rangirana na 65. mjestu, Makedonija 69., Srbija 77., Albanija 84., i Bosna i Hercegovina koja je na 91. mjestu.

Od zemalja iz šire regije Balkana najbolje je rangirana Slovenija koja se nalazi na 24. poziciji, a prati je Slovačka koja je 35. poziciji, Mađarska 39., Bugarska 48., Grčka 59., i Rumunjska koja je na 60. mjestu liste Instituta “Legatum”.

Prema ovom istraživanju, najnerazvijenije europske zemlje su Armenija koja se nalazi na 95. mjestu, Bosna i Hercegovina na 91. i Moldavija koja zauzima 89. mjesto ove liste.

S druge strane, najnaprednija zemlja u svijetu je Norveška, a odmah iza nje dolaze Švicarska, Novi Zeland, Danska, Kanada, Švedska, Australija, Finska, Nizozemska i Sjedinjene Američke Države (SAD) koja su rangirane na 10. mjestu ove liste.

Od ostalih zemalja u svijetu, važno je izdvojiti Njemačku koja je na 14. mjestu liste, Japan 19., Saudijska Arabija 47., Kina 54., Rusija 68., Indija 102., i Iran na 107. mjestu.

S druge strane, zemlje s najmanjim stupnjom prosperiteta u svijetu su Centralnoafrička Republika, Chad, Kongo, Burundi, Jemen, Afganistan, Togo, Haiti, Sierra Leone, Guinea i Angola.

Inače, opsežna studija britanskog instituta “Legatum” pruža jedinstven uvid u stupanj prosperiteta zemalja svijeta kao i ekonomske i socijalne promjene širom svijeta.

Indeks uzima u obzir 142 zemlje, što predstavlja više od 96 posto svjetske populacije i 99 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Rezultati istraživanja su prikupljeni na osnovu varijabli o prosperitetu zemlje kao što su gospodarstvo, poduzetništvo, administracija, obrazovanje, osobne slobode, zdravstvo, sigurnost i socijalni kapital./AA/HMS/

pogled.ba

Nema komentara

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena zvjezdicom su obavezna.

Možete koristiti HTML tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>